Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Začína sa každoročná vojna v kanceláriách: Nič nerozdeľuje kolegov viac ako TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Prvá vec, ktorú Valerie Rileyová urobí po príchode do kancelárie, je, že nastaví termostat nad 23 stupňov Celzia. Prvá vec, ktorú urobia jej kolegovia, je, že termostat nastavia pod 21 stupňov. A toto sa vo firme LifeSquire v Oklahome deje až desaťkrát denne, teplota lieta hore a dole, píše denník The Wall Street Journal.

"Je to každodenná bitka - je mi zima, je mi horúco, vypni to, zvýš teplotu," hovorí zakladateľka firmy Rileyová. Kým ona si často oblieka kabát, jej kolegyňa má tričko a sandále. 

Špinavé stoly, hluční kolegovia a smradľavé kuchynky - nič z toho zamestnancov nerozdeľuje tak ako nastavenie teploty v miestnosti. Prieskum z minulého roku ukázal, že traja z piatich pracovníkov sa nikoho nepýtajú a teplotu si nastavia podľa svojho gusta. 

Začína sa každoročná vojna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nastáva sezóna, kedy sa veľa ľudí uchyľuje ku guerillovej taktike, aby dosiahli vytúženú teplotu. Na prieduchy klimatizácie lepia kartóny alebo termostat zamknú. Ďalší bombardujú svojich šéfov alebo správcov sťažnosťami. Podľa prieskumu z roku 2009 používajú traja z piatich ľudí osobné vetráky alebo gamatky, prikrývky alebo rukavice bez prstov. Niektorí zamestnanci sa ochladzujú tak, že si pod stôl dávajú lavór so studenou vodou, v ktorom si máčajú nohy. 

Cadi Withersovú, manažérku jednej newyorskej spoločnosti, vlani kvôli klimatizácii v lete zavaľovali pracovníci sťažnosťami. Ľudia sa podľa nej ráno obliekli naľahko, aby im v dopravných prostriedkoch nebolo teplo, ale keď prišli do kancelárie, tak zas pre zmenu mrzli a museli sa prikrývať dekami, obliecť si svetre, čiapky a ponožky. Firma preto začala minulé leto používať aplikáciu, ktorá pracovníkom umožňuje nastaviť až desaťminútový prúd studeného alebo teplého vzduchu. Užívateľ pošle aplikácii jeden z troch odkazov: zakúr, ochlaď alebo je mi fajn. Aby sa predišlo konfliktom, musia rovnakú žiadosť zaslať najmenej dvaja ľudia pracujúci v rovnakej zóne, druhý do desiatich minút po odoslaní prvej žiadosti. "Niektorí ľudia sa cítia dobre pri 22 stupňoch, iným je zima. Nechceli sme, aby tu boli spory," uviedla Withersová. 

Začína sa každoročná vojna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Správcovia budov teplotu väčšinou udržujú medzi 20 a 23 stupňami Celzia, čo je teplota, ktorá podľa ankiet vyhovuje väčšine ľudí, vysvetlila Diane Colesová Levinová z poradenskej firmy zaoberajúcej sa podmienkami na pracovisku. Niektoré spoločnosti podľa nej dokonca inštalujú len makety termostatov, aby upokojili chronických problémových pracovníkov. Makety majú tlačidlá, vyzerajú ako pravé a pracovníkom dávajú pocit, že majú teplotu pod kontrolou. Levinová síce túto taktiku neschvaľuje, ale zistila vraj, že vďaka falošným termostatom sú zamestnanci spokojnejší, lebo žijú v domnienke, že teplota je nastavená tak, ako si želajú. 

Klimatizacia a jej posobenie
Zobraziť galériu (4)

Výskum vedcov z univerzity v holandskom Leiden ukázal, že ľudia podávajú najlepší výkon pri teplote, ktorá je im príjemná, aj keď je ich voľba odlišná od toho, čo je považované za najlepšie pre väčšinu. 

To, či je nám zima alebo teplo, ovplyvňuje mnoho faktorov, poznamenal endokrinológ Chris Paras. Nočným sovám napríklad môže byť zima, keď dorazia do práce, pretože ich telesná teplota často dosahuje najnižší bod okolo svitania, čo je o dve hodiny neskôr ako u ranných vtáčat. Svoju úlohu zohráva aj pohlavie. Ženy majú kvôli pomalšiemu metabolizmu zvyčajne radšej vyššie teploty a pri teplote nastavenej tak, aby sa dobre cítili muži, je im zima. 

Viac o téme: KlimatizáciaKlíma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu