Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pakistancovi sa 35 detí máli: Hľadá štvrtú manželku, aby mohol splodiť sto potomkov

Muhammad Khildži s deťmi.
Muhammad Khildži s deťmi. (Zdroj: youtube/afp)

ISLAMABAD - Pakistanec Sardar Džan Muhammad Khildži je otcom tridsaťpäť detí. V súčasnosti si hľadá štvrtú manželku, aby dosiahol svoj cieľ splodiť celkom stovku potomkov. Moslim Khildži je presvedčený, že je jeho náboženskou povinnosťou mať detí čo možno najviac, píše agentúra AFP.

Štát ničí vlna samovrážd detí, rodičia sú zúfalí: 130 prípadov a všetky spája fakt ako z hororu!

Štyridsaťšesťročný Pakistanec pracuje ako zdravotník a tvrdí, že má dostatok peňazí na to, aby všetky svoje ženy a deti podporoval. Mená synov a dcér si vraj pomýli len výnimočne. V Pakistane nie je polygamia podľa agentúry AFP v dnešnej dobe obvyklá, ale v niektorých konzervatívnych oblastiach táto praktika stále pretrváva. Islam dovoľuje mužom v Pakistane mať až štyri manželky, k ďalším sobášom musia mať ale povolenie svojej prvej ženy a arbitrážnej komisie.

Khildži tvrdí, že jeho terajšie tri ženy podporujú jeho cieľ a že všetky žijú spoločne v harmonickej rodine. Agentúre AFP však nedovolil, aby s nimi hovorila. Bojovníci za ľudské práva uvádzajú, že v polygamných zväzkoch práve ženy a deti trpia najviac. U žien sa často objavuje "zúfalstvo a depresia", deti zasa málokedy svojho otca vídajú, tvrdí ženská aktivistka Rafía Zakaríaová.

Podľa nej korán dovoľuje mužom mať viac žien, len keď k nim má manžel "absolútne spravodlivý prístup". "To však nie je možné, a preto polygamia nikdy dobre nefunguje," hovorí Zakaraíová, ktorá vedie kampaň proti tejto praktike. Právnik Bilál Kásí upozorňuje, že po smrti otca rodiny vznikajú aj vážne problémy týkajúce sa majetku a práv.

Khildžiho rodina žije v päťizbovom dome z nepálených tehál na predmestí Kvéty v nepokojnej provincii Balúčistan. Otec rodiny, ktorý tvrdí, že má zdravotnícku kvalifikáciu, vedie neoficiálne kliniku, kam prichádzajú pacienti s menej vážnymi zdravotnými problémami, ako sú bolesti hlavy. Prehlasuje, že si účtuje poplatok dosahujúci v prepočte iba zhruba 2 eurá a chudobných pacientov lieči zadarmo.

Khildži tiež vedie seminár zameraný na štúdium koránu, ktorý je financovaný z darov od takmer 400 študentov. Dvadsiatim svojim deťom vraj platí súkromnú školu. Akým spôsobom je schopný zabezpečiť náklady na vedenie domácnosti, ktoré môžu dosahovať až 120.000 rupií (cca 1600 eur) za mesiac, Khildži nevysvetlil.

Otec 35 detí pripustil, že finančné potreby rodiny v budúcnosti vzrastú, a vyzval vraj vládu, aby na stravu, vzdelanie a zdravotnú starostlivosť pre jeho rodinných príslušníkov vyčlenila peniaze. Toto želanie sa mu ale sotva splní, napísala agentúra AFP. Khildži však verí, že ak sa o jeho rodinu nepostará vláda, pomôže Boh.

Svoju mimoriadnu plodnosť pripisuje každodenným dávkam čerstvého aj sušeného ovocia, mlieka a mäsa, ako aj odriekaniu pasáží z koránu a modlitbám päťkrát denne. Zatiaľ čo jeho najstaršie dieťa má už 15 rokov, to najmladšie iba pár týždňov. Na začiatku marca bol Khildži otcom 33 detí, potom sa mu ale v rozmedzí šiestich dní narodili ďalšie dve dcéry.

Všetky jeho manželstvá boli vopred dohodnuté jeho rodičmi. "Prvú ženu som si vzal, keď som mal 26 rokov. V nasledujúcom roku som sa počas piatich mesiacov oženil s ďalšími dvoma ženami," opísal. Ďalšiu svadbu by si ale mohol dohovoriť prostredníctvom facebooku. Jeho príbeh totiž odvysielali pakistanské médiá a Khildži prehlasuje, že teraz sa na sociálnej sieti ponuky na sobáš len hrnú.

Najmenej dve jeho deti podľa všetkého jeho plány podporujú. Jeho najstarší potomok, pätnásťročná dcéra dúfa, že sa rovnako ako otec bude môcť venovať medicíne. Najstarší Khildžiho syn, ktorý má 13 rokov, chce svojho otca zase prekonať čo do počtu detí. Vraj ich bude mať viac ako 100.

Veľký plagát, ktorý visí na Khildžiho dome, zobrazuje symbol, s ktorým kandidoval v provinčných voľbách v roku 2013: manželskú posteľ. Tá podľa neho "predstavuje mimoriadne potešenie a zmysel jeho života". Khildžiho politické ambície sa ale nenaplnili - vo voľbách získal len 980 hlasov, čo ani v najmenšom na víťazstvo nestačilo, píše agentúra AFP.

Viac o téme: DetiMuhammad Khildži
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu