Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Časovaná bomba Daeš zo Sýrie a Iraku: Na túto skrytú hrozbu môže doplatiť ktorákoľvek krajina

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

SARAJEVO - Na území kontrolovanom teroristickou skupinou Daeš v Sýrii a Iraku je viac ako 80 bosnianskych detí, ktoré predstavujú "časovanú bombu" a mohli by byť veľkým bezpečnostným rizikom, keď sa vrátia do Bosny. Uvádza to správa expertov sarajevskej neziskovej organizácie Atlantická iniciatíva, o ktorej informovala agentúra Reuters.

Exzástupca šéfa CIA varuje: Čoskoro sa zmenia hranice Balkánu, NAJ nebezpečenstvo hrozí TU

Bosnianski moslimovia tvoria najväčšiu skupinu zo západného Balkánu bojujúcu na strane Daeš v Sýrii a Iraku. Popri nich sú tam tiež bojovníci, ktorí pochádzajú z Kosova, Albánska, Macedónska, Čiernej Hory a Srbska.

Podľa správy Atlantickej iniciatívy odhadovaný počet 188 dospelých bosnianskych bojovníkov počas trojročného obdobia do konca minulého roka klesol na terajších 91. Do Bosny sa ich vrátilo 47 a 50 bolo zabitých. Tento rok v apríli bola menej ako polovica Bosniakov v Sýrii vo veku vojenskej služby, zatiaľ čo okrem nich tam bolo 52 žien a 80 detí. Niektoré z detí, ktoré do tohto regiónu prišli so svojimi rodinami, sa už pripojili k bojovým jednotkám Daeš.

Podľa svedkov a sociálnych médií chlapci vo veku 13 a 14 rokov prechádzajú vojenským výcvikom, ako sú posielaní do bojových oddielov. Správa bosnianskych expertov uvádza, že najmenej jeden z maloletých bol zabitý ako člen takejto jednotky, a v tejto súvislosti vyzýva bosnianske úrady, aby zabránili odvádzaniu detí do konfliktných oblastí.

Islamisti z hnutia Boko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

"Vidíme úplne novú generáciu detí, ktoré vyrastajú na bojových poliach alebo v ich blízkosti," cituje Reuters spoluautora správy Vlada Azinoviča. "Sú ako časované bomby pre ktorúkoľvek krajinu, v ktorej môžu skončiť," dodáva.

Odchody do Sýrie a Iraku a návraty do Bosny sa podľa autorov správy takmer úplne zastavili začiatkom tohto roka, pretože bosnianske úrady začali prísne stíhať osoby, ktoré sa chcú pridať do bojov na strane Daeš, aj tie, ktoré sa vrátili.

Kazašské deti sa stali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Bosnianski moslimovia sú celkovo umiernení, ale niektorí prijali radikálny islam od zahraničných bojovníkov, ktorí prišli do Bosny počas vojny v rokoch 1992 až 1995, aby bojovali po boku tamojších moslimov proti pravoslávnym Srbom a katolíckym Chorvátom. Niektorí vytvorili ilegálne komunity, ktoré chce umiernená bosnianska islamská organizácia uzavrieť. Kvôli tomu sa podľa správy Atlantickej iniciatívy môžu duchovní a majetok oficiálnej bosnianskej islamskej obce stať terčom odvetných útokov.

Viac o téme: Bosna a HercegovinaIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu