Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Biblický zázrak sa stáva skutočnosťou: Vodu premenili na luxusné víno, bez hrozna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

SAN FRANCISCO - "Dokážeme premeniť vodu na víno za 15 minút," tvrdia zástupcovia startupu Ava Winery zo San Francisca, ktorí vyrobili tento populárny alkoholický nápoj bez využitia hrozna. Jeho umelá "náhrada" pritom kombinuje iba aromatické zlúčeniny a etanol.

Ďalšie zlé správy pre našu planétu: Pätine "zeleného" bohatstva Zeme hrozí zánik!

Mardonn Chua a Alec Lee dostali nápad pri návšteve vinárstva v kalifornskom Napa Valley v roku 2015. Tam im ukázali fľašu slávneho Chateau Montelena, ktoré prvýkrát porazilo francúzsku konkurenciu na parížskej ochutnávke z roku 1976. "Bol som hypnotizovaný tou fľašou vystavenou na stene. Nikdy som si nemohol dovoliť víno, ako je toto. Nikdy by som si ho nemohol vychutnať. Donútilo ma to premýšľať," vysvetlil Chua.

Tradične víno vzniká kvasením hrozna, pri ktorom sa uvoľňujú stovky chuťových látok, ale vyžaduje si čas a výsledky môžu byť veľmi premenlivé. Dvojica preto prišla s iným postupom, a to kombináciou roztoku vody (cca 85 %) a etanolu (cca 13 %) s ovocnými chemickými zlúčeninami, ako je ethylhexanoát. Počiatočná zmes vraj bola monštruózna, ale o šesť mesiacov neskôr, sa im podarilo vyprodukovať experimentálne syntetické víno, ktoré napodobňuje chuť šumivého talianskeho bieleho Moscato d'Asti a teraz sa snažia o imitáciu šampanského Dom Pérignon.

Takto dopadol test systetického vína v porovnaní so vzorkou Moscato d'Asti

Tím s použitím plynovej chromatografie, hmotnostnej spektrometrie a ďalších nástrojov analyzoval zloženie vín, vrátane Chardonnay, Pinot Noir a šampanského, aby identifikoval kľúčové molekuly chuti - ako etyl-izobutyrát a ethylhexanoát - a ich koncentráciu. Potom zmiešal tieto molekuly, pohral sa s ich pomerom a konečné slovo dal someliérovi.

Aj keď niektorí odborníci a vinári sú voči výsledku skeptickí, Chua a Lee sa nimi nenechávajú odradiť. "Veľkým tajomstvom je, že väčšina zlúčenín vo víne nemala žiadny badateľný vplyv na chuť alebo vôňu," tvrdí Lee. Dvojica má už v pláne predávať prvých 499 fliaš syntetického Dom Pérignon v lete za cenu 50 dolárov. Zákazníci si tak budú môcť vychutnať chuť klasického šampanského, ktoré by ich inak stálo niekoľkonásobne viac.

Okrem vinárov im však veľmi neprajú ani prísne pravidlá, ktoré sa k produktu vzťahujú, a preto svoj nápoj nebudú môcť pravdepodobne na etikete označovať ako víno. Platí to najmä pre Európsku úniu, informoval portál newscientinst.com.

Viac o téme: Syntetické víno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu