Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Belgicko má obrovský strach z teroristov: V prípade útoku nový núdzový plán

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Belgická federálna vláda dnes oznámila prijatie kráľovského výnosu, ktorý umožňuje vypracovanie "národného núdzového plánu" v prípade teroristického útoku alebo rukojemníckej krízy zapríčinenej teroristami. Uviedla to tlačová agentúra Belga.

Kráľovské nariadenie z 1. mája nadobudlo platnosť v stredu po jeho zverejnení v Úradnom vestníku. Núdzový plán umožňujúci zásah poriadkových síl je považovaný za dôverný dokument a zostal verejnosti neprístupný. Teroristické hrozby, ktoré sú v posledných rokoch čoraz naliehavejšie, viedli k potrebe vypracovať núdzový plán pre celú krajinu.

Cieľom bolo zastaviť celý súbor postupov pod taktovkou správnych a súdnych orgánov a zadefinovať potrebné prevádzkové procedúry integrovaným spôsobom pre príslušné bezpečnostné služby - políciu, tajné služby a zásahové jednotky.Kráľovské nariadenie okrem plánov na federálnej úrovni vyzýva aj jednotlivé regióny krajiny, aby vypracovali vlastné konkrétne núdzové a intervenčné plány pre prípady teroristických útokov a rukojemníckych teroristických scenárov.

Belga zdôraznila, že potreba prijatia národného núdzového plánu v tejto oblasti sa stala naliehavou najmä po teroristických útokoch v Paríži v novembri 2015 a po marcových útokoch v Bruseli.Na úrovni federálnej vlády sú vykonávateľmi kráľovského nariadenia premiér Charles Michel, minister vnútra Jan Jambon a minister spravodlivosti Koen Geens.

Viac o téme: TerorizmusBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu