Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Experti už v tom majú jasno: Sex v meste môže vyriešiť problém, ktorý trápi aj Slovensko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

MNÍCHOV - Na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách, sa rodí čoraz menej detí. Nesúvisí to len s nízkou životnou úrovňou mnohých ľudí; odborníci si ešte donedávna mysleli, že cintorínmi pôrodnosti sú mestá. No je to úplne naopak.

Zatiaľ čo urbanizácie je na vzostupe, pôrodnosť celosvetovo klesá. Kým v posledných desaťročiach zažívajú mestá nebývalý rast, pôrodnosť celosvetovo klesá. Niektorí demografi si mysleli, že na poklese pôrodnosti sa môžu podieľať aj životné podmienky, ktoré ľudí do miest priťahujú, ako napríklad lepší prístup ku vzdelaniu, lepšie možnosti získania zamestnania pre ženy či pre plánovanie rodiny. Až doteraz si experti mysleli, že tieto dva javy spolu vzájomne súvisia.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Nové výskumy ale ukazujú, že mestá v rozvinutých krajinách zažívajú mini baby boom. Pôrodnosť v 41 veľkých európskych a amerických mestách v skutočnosti o 7 percent vyššia než je národný priemer v jednotlivých krajinách. Dokonca aj mestá s najvyššími nákladmi na život, ako sú Londýn, New York alebo Štokholm, vykazujú zvýšenú pôrodnosť. V Lisabone je priemerná pôrodnosť o 50 percent vyššia než je celoštátny priemer Portugalska, v Bratislave je to o 31 percent viac a v britskom Birminghame o 17 percent. V USA bola prepočítaná hodnota pôrodnosti pre New York o 5 percent vyššia ako celoštátny priemer, v Dallase to je dokonca až o 17 percent. 

Experti už v tom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Prekvapujúce je, že mestá s najvyššími nákladmi na život a najvyššími cenami nájmov majú aj napriek tomu vyššiu pôrodnosť ako je celonárodný priemer v danej krajine," uviedla Brigitte Miksová, riaditeľka Divízie penzijných produktov poisťovne Allianz. Rast pôrodnosti v niektorých veľkých mestách je ťahaný najmä lepšími príležitosťami na získanie zamestnania, ktoré umožňuje rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, kvalitnejšou infraštruktúrou s lepšími možnosťami pre stráženie a starostlivosť o deti, väčšiu ochotu spolu žijúcich párov mať deti a taktiež nárastom migrácie. 

Experti už v tom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aj keď je baby boom v mestách pozitívnym demografickým javom, nedokáže úplne vyriešiť problémy súvisiace so starnutím populácie. Aby sa populácia sama prirodzene obnovovala bez vplyvu imigrácie, treba priemer pôrodnosti udržať na hodnote dve deti na jednu ženu. 

Viac o téme: PôrodnosťStarnutie populácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu