Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predsedníctvo má plány vo vzdelaní: Takáto je predstava prevencie extrémizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenské predsedníctvo pripraví závery Rady pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport, ktoré vyzdvihnú úlohu vzdelávania a práce s mládežou pri prevencii extrémizmu a radikalizácie. Urobí tak v nadväznosti na očakávané oznámenie Európskej komisie o implementácii Parížskej deklarácie o podpore spoločných hodnôt slobody, tolerancie a nediskriminácie prostredníctvom vzdelávania.

Cieľom záverov je reagovať na navrhované opatrenia Komisie zamerané na rozvoj občianskych a sociálnych kompetencií, ktoré majú prispieť k prevencii násilnej radikalizácie a zároveň k širšej sociálnej inklúzii. Vyplýva to z Programu predsedníctva SR v Rade Európskej únie, ktorý predložilo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí do medzirezortného pripomienkového konania.

Hlavnou ambíciou slovenského predsedníctva v oblasti vzdelávania, mládeže a športu je podpora a rozvoj talentu. Podpora talentov sa odrazí vo zvýšenej konkurencieschopnosti, v posilnenej sociálnej inklúzii v spoločnosti, ako aj v osobnom rozvoji každého jednotlivca. Ako sa píše v programe, talent je hybnou silou pre vývoj, inovácie a ekonomický rast. 

Ako ďalej uvádza ministerstvo zahraničných vecí v časti Rada pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport, priority slovenského predsedníctva v oblasti vzdelávania nadväzujú na ciele Nového programu pre zručnosti pre Európu, ktorý je strategickou iniciatívou Európskej komisie. V rámci rokovaní o odporúčaní Rady o garancii zručností sa slovenské predsedníctvo zameria na zvýšenie úrovne vzdelania dospelých vrátane ich digitálnych, podnikateľských a prierezových zručností.

V rámci revízie Odporúčania o zriadení Európskeho kvalifikačného rámca pre celoživotné vzdelávanie a Rozhodnutia o jednotnom rámci pre transparentnosť kvalifikácií a zručností sa slovenské predsedníctvo bude sústrediť na rozvoj nástrojov a služieb v oblasti zručností a kvalifikácií a na zlepšenie ich porovnateľnosti. Predsedníctvo bude venovať pozornosť aj modernizácii vysokoškolského vzdelávania a digitálnym zručnostiam. 

V oblasti mládeže sa zameriame na rozvíjanie talentu a potenciálu mladých ľudí prostredníctvom atraktívnych prístupov v práci s mládežou. Zámerom slovenského predsedníctva je prijatie záverov Rady o nových prístupoch v práci s mládežou, ktorých cieľom je rozvoj potenciálu mladých ľudí a ich začlenenie sa do spoločnosti.

V oblasti športu sa slovenské predsedníctvo sústredí na tému športovej diplomacie, o ktorej sa doteraz v rámci formálnych politík EÚ nediskutovalo. Zámerom slovenského predsedníctva je prijať závery Rady o športovej diplomacii s cieľom zvýšiť povedomie o jej úlohe v spoločnosti a navrhnúť možnosti napredovania v tejto oblasti.

Viac o téme: PrevenciaExtrémizmusRada pre vzdelanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu