Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Obrovský nacistický labyrint: FOTO V týchto tuneloch smrti vyrábali väzni tajné zbrane

Priestory pod Jakobsbergom Zobraziť galériu (3)
Priestory pod Jakobsbergom (Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN - Kolosálny nacistický labyrint vyhĺbený väzňami pod nemeckým svahom, ktorý slúžil ako podzemná továreň na výrobu zbraní, cez víkend prvýkrát otvorili pre verejnosť. Kvôli nahliadnutiu do útrob komplexu postaveného počas druhej svetovej vojny stáli vo fronte stovky ľudí. Obrie priestory sú mrazivejšie ako prostredie v chladničke a zaberajú cca 6700 štvorcových metrov. Úžasné rozmery miesta návštevníkov ohromili.

Hitlerovi nukleárni vedci boli zhrození: Po zhodení bomby na Hirošimu takmer prišla samovražda

Tunely vykopali do skaly pod kopcom Jakobsberg neďaleko Porta Westfalica v západnom Nemecku zástupy väzňov koncentračných táborov, z ktorých stovky pri ťažkej drine zomreli. V bezpečí pred bombami spojencov nacisti v tejto továrni v posledných dvoch rokoch vojny vyrábali zbrane, strelivo a komponenty pre rakety V1 a V2. Otroci sliepňali v tlmenom svetle, dostávali pľúcne infekcie z vydýchaného, prachom naplneného vzduchu, alebo ich jednoducho ubili na smrť surové stráže.

Obrovský nacistický labyrint: FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Dobrovoľníci z agentúry pre civilnú ochranu Nemecka strávili niekoľko týždňov rozmiestňovaním svetiel a lán, ktoré pomáhali návštevníkom pri prehliadke desivých umelých jaskýň. Väčšina z nich nebola na svete, keď vojna skončila, ale viacerí priznali, že boli fascinovaní týmto temným svedectvom o časti ich národných dejín. Kráčali po rozbitých tehlách a hrdzavých oceľových nosníkoch, ktoré kedysi podopierali dielne.

Mapa pokladov: Na týchto miestach v Európe sa má ukrývať korisť nacistov za 25 miliárd!

"Podmienky pre tých, ktorí tu pracovali, boli neuveriteľné brutálne. Dohliadali na nich muži z SS. Ľudia nemohli uveriť tomu, čo som im povedal. Je to strašne skľučujúce miesto a návštevníci boli naozaj v šoku z podmienok, v ktorých tu väzni pracovali," prezradil sprievodca Thomas Lange.

Obrovský nacistický labyrint: FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Vedel som o koncentračných táboroch, ktoré tu boli a ktorých väzni postavili tieto tunely. Dúfam, že budúce generácie študentov navštívia tieto priestory, aby sa dotkli histórie, kde sa to stalo. Je to veľmi dôležité...," uviedol bývalý učiteľ dejepisu Hans-Helmut Preuss.

Mnoho rokov sa zodpovedné orgány hrali na mačku a myš s lovcami nacistických pokladov a školákmi zostupujúcimi ilegálne do rozpadajúcich sa a nebezpečných tunelov. Po otvorení prehliadky úrady dúfajú, že uspokoja zvedavosť a zároveň udržia ľudí v bezpečí. Záujem je zatiaľ naozaj veľký, rezervácie majú už teraz na mesiac vopred.

Viac o téme: NacistiJakobsberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu