Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Jedna zo svetových perál mizne pod morom: Hrozivá PREDPOVEĎ do budúcna veští veľkú tragédiu

Šalamúnove ostrovy miznú z povrchu zemského Zobraziť galériu (4)
Šalamúnove ostrovy miznú z povrchu zemského (Zdroj: google maps)

CANBERRA - V juhozápadnom Tichomorí zmizlo v dôsledku stúpajúcej hladiny mora a erózie už päť zo Šalamúnových ostrovov. Vyplýva to zo štúdie austrálskych vedcov. Ďalších šesť ostrovov tohto štátu bolo eróziou poškodené tak, že na jednom z nich spláchla voda do oceánu medzi rokmi 2011 a 2014 desiatku domov.

"Najmenej jedenásť ostrovov na severe Šalamúnových ostrovov v posledných dekádach buď úplne zmizlo alebo na nich postupuje silná erózia," oznámili austrálski vedci v sobotu. Vymieľané pobrežie podľa nich na dvoch miestach zničilo dediny, ktoré tam existovali najmenej od roku 1935. 

Jedna zo svetových perál
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Globálne otepľovanie mení farbu Zeme: Vedci hovoria o dramatických následkoch

Šalamúnove ostrovy, na ktorých žije vyše pol milióna obyvateľov, tvorí šesť väčších ostrovov a zhruba 900 menších ostrovčekov. Podľa vedcov zmizli ostrovčeky Kakatina, Kale, Rapita, Rehana a Zollies, všetky s rozlohou do piatich hektárov. Žiaden z nich nebol obývaný, ale využívali ich rybári. 

Jedna zo svetových perál
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/Nelson Manepura)

Austrálski vedci skúmali 33 ostrovov, a to aj pomocou leteckých a satelitných snímok z rokov 1947 až 2014. Podľa OSN by kvôli zmenám klímy spôsobeným ľudskou činnosťou mohli hladiny morí do roku 2100 stúpnuť o pol metra až meter. Nedávna štúdia amerických expertov naznačuje, že by to mohlo byť aj 1,5 metra. 

Jedna zo svetových perál
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V oblasti Šalamúnových ostrovov, na čele ktorých stojí guvernér reprezentujúci britskú kráľovnú, je nárast hladiny mora podľa austrálskej štúdie trikrát vyšší ako je svetový priemer. K erózii pobrežia tam prispieva aj energie morských vĺn, ktorá je v tejto oblasti silnejšia. 

Viac o téme: Šalamúnove ostrovyGlobálne otepľovanieEróziaZmena klímy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu