Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Antarktída odhalila nový svet: Osemsto metrov pod ľadom sa skrýva úžasné tajomstvo!

Na tomto mieste leží jazero Whillans.
Na tomto mieste leží jazero Whillans. (Zdroj: NSF)

LONDÝN - Napriek tomu, že ho nemožno označiť priamo za ôsmy kontinent našej planéty, nie je pochýb, že ide o veľmi vzrušujúci objav pre štúdium Antarktídy. Najnovší výskum jazera, ktoré je umiestnené 800 metrov pod ľadovým príkrovom, poskytuje množstvo informácií, z ktorých majú vedci obrovskú radosť.

Zázračná Amazonka odhalila nové nečakané tajomstvo: Obrovský skvost šokoval aj vedcov

Jazero Whillans bolo objavené iba pred desiatimi rokmi, takže vedci sú stále zaneprázdnení odkrývaním nepreberného množstva nových údajov o ňom - ​​vrátane odhalenia, že je podobné mokraďovým ekosystémom. Výskumníci, ktorí ho študujú, urobili aj rad ďalších zistení, vrátane toho, že je primárne napájané z topiaceho sa ľadu. Je tiež zaujímavé, že obsahuje malé množstvo morskej vody z dávnych morských sedimentov na dne jazera.

Najnovšie poznatky boli odkryté v rámci projektu Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling (WISSARD), financovaného National Science Foundation. Helen Amanda Frickerová, ktorá na jazero narazila v roku 2007, uviedla: "Je to úžasné, keď si pomyslím, že o existencii tohto jazera sme pred desiatimi rokmi ani nechyrovali. Je vzrušujúce vidieť takú bohatú sériu údajov a tieto nové dáta nám pomáhajú pochopiť, ako jazerá fungujú ako súčasť ľadovcového systému."

Posledný výskum tiež ukázal, že voda z jazera v pravidelných intervaloch odteká cez kanály do oceánu. Vedci dúfajú, že tieto informácie budú môcť použiť pri bádaní, ako a či sa podľadovcové jazerá podieľajú na zvyšovaní hladiny morí.

Viac o téme: AntarktídaJazero Whillans
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu