Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obavy z konca sveta: Skolaboval v apríli magnetický štít Zeme? Takéto by to malo následky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN/WASHINGTON - Odborníci aj laici zostali znepokojení z údajov Národnej agentúry pre letectvo a vesmír, ktoré ukazovali, že magnetický štít Zeme sa tento mesiac na viac ako dve hodiny zrútil. Konšpirátori hneď prišli s myšlienkou, že koniec nášho sveta je opäť na blízku.

Samozvaný prorok desí svet: Najprv príde vojna, potom pád asteroidu a nakoniec Kristova spása

Magnetosféra je magnetické pole, ktoré obklopuje Zem a aj niektoré iné planéty, pričom nás chráni pred slnečnými vetrami a prebytočným žiarením. Údaje z Centra predpovede počasia NASA však ukazovali, že 23. apríla v čase od 06.37 GMT do 08.39 GMT došlo k jej úplnému kolapsu.

Dočasné vyradenie magnetosféry by spôsobilo skrat v navigácii veľrýb aj v lete vtákov, taktiež by poškodilo technológie a nadbytok žiarenia by mohol byť potenciálne nebezpečný pre človeka aj zvieratá.

Pred kolapsom.
Zobraziť galériu (3)
Pred kolapsom.  (Zdroj: YouTube)

Superstation95 napísal na svojich internetových stránkach: "Keď sa niečo takéto zásadné stane s magnetickým poľom Zeme, môže to vyvolať masívne zemetrasenia, sopečné výbuchy, nepredvídateľné oceánske prúdy a prílivy." Zároveň dôjde k veľkému nárastu tepelnej energie v exponovaných oblastiach oceánov, čo bude mať za následok zvyšovanie teploty vody a následné silné búrky.

Našťastie expertka NASA schladila tieto hororové scenáre, keď sa pre snopes.com vyjadrila, že išlo len o poruchu monitorovacieho softvéru. Chybné výsledky boli spôsobené poruchou v systéme, ktorý spracoval nesprávne dáta, uviedla analytička Leila Maysová.

Po kolapse.
Zobraziť galériu (3)
Po kolapse.  (Zdroj: YouTube)

Tak či onak, špičkoví vedci sa domnievajú, že magnetosféra Zeme je niečo, o čo by sme si mali robiť starosti. Za posledných 200 rokov došlo k jej oslabeniu o 15 percent, čo profesor Richard Holme, venujúci sa výskumu Zeme, oceánov a ekologickým vedám na univerzite v Liverpoole, opísal ako "vážnu vec". Informoval portál express.co.uk.

Viac o téme: NASAZemMagnetosféra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu