Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tragédia vo vesmíre: Za úspechom prvej orbitálnej stanice sa ukrývala smrť troch kozmonautov

Saljut 1 s loďou Sojuz Zobraziť galériu (2)
Saljut 1 s loďou Sojuz (Zdroj: nasa)

BAJKONUR/PRAHA - Pred 45 rokmi, 19. apríla 1971, bola z kozmodrómu Bajkonur raketou Proton-K vynesená na obežnú dráhu prvá orbitálna stanica v histórii ľudstva Saljut 1. Stanica, ktorá zanikla 11. októbra toho istého roku, bola na obežnej dráhe 175 dní, z toho 24 dní s ľudskou posádkou.

Astronomická senzácia: Objav vo vesmíre šokoval vedcov, prepíše naše doterajšie poznatky?

Hoci vypustenie stanice bolo veľkým úspechom, jej "zabývanie" sprevádzali značné problémy a pre posádku skončilo tragicky. Prvý pokus o dopravu ľudí na Saljut 1 urobila kozmická loď Sojuz 10. Tá sa síce spojila so stanicou, ale posádka nebola schopná do nej prejsť, údajne kvôli chybe na poklope. Misiu po necelých dvoch dňoch zrušili.

Spojenie a úspešné vysadenie posádky sa podarilo až Sojuzu 11. Kozmonauti Georgij Dobrovolskij, Vladislav Volkov a Viktor Pacajev na stanici strávili 23 dní a niekoľko hodín. Pri návrate do atmosféry však všetci zahynuli. Príčinou bolo predčasné otvorenie poklopu pre vyrovnávanie tlaku vzduchu. V dôsledku poklesu tlaku v kabíne sa posádka udusila. Kozmonautov síce mohli ochrániť skafandre, tie však na sebe nemali, pretože by sa s nimi do kabíny Sojuzu nevošli. Raketa bola totiž konštruovaná iba pre dvojčlennú posádku v skafandroch.

Kozmonauti na poštovej známke.
Zobraziť galériu (2)
Kozmonauti na poštovej známke.  (Zdroj: pošta ZSSR)

Saljut 1, ktorý v októbri 1971 zanikol v atmosfére nad Tichým oceánom, tvorili tri moduly s celkovou hmotnosťou 18,4 tony, dĺžkou 20 metrov a šírkou štyri metre. Pohyboval sa vo vzdialenosti zhruba 200 kilometrov od zemského povrchu. Počas svojej existencie zaznamenal 2929 obletov Zeme.

Druhou vesmírnou stanicou bol americký Skylab, ktorý sa vesmírom pohyboval v rokoch 1973 až 1979. Ďalšia ruská vesmírna stanica Mir bola vypustená v roku 1986 a zanikla v roku 2001. Od roku 1998 je v prevádzke Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) a od roku 2011 na obežnej dráhe krúži tiež čínska kozmická stanica pomenovaná Tchien-kung (Nebeský palác).

Viac o téme: Saljut 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu