Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mozgy sveta v tichosti chystajú vesmírny megaprojekt za sto miliónov: Doteraz možné len v sci-fi!

Vedecký pokrok je nezastaviteľný Zobraziť galériu (2)
Vedecký pokrok je nezastaviteľný (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Internetový investor a filantrop v oblasti vedy Yuri Milner spolu s vedcom Stephenom Hawkingom zahajujú revolučný projekt Breakthrough Starshot, ktorého cieľom je v rámci jednej generácie vyvinúť misiu ku hviezdam s rýchlosťou 100 miliónov míľ za hodinu.

Pri príležitosti 55. výročia prvého letu Jurija Gagarina do vesmíru sa misia Breakthrough Starshot pripravuje na ďalší veľký skok - ku hviezdam. Výskumný a technický program za sto miliónov dolárov má ambíciu dokázať správnosť konceptu pohonu ľahkých nanolodí dosahujúcich 20 percent rýchlosti svetla a zachytávajúcich zábery možných planét. Vedecké dáta z prostredia nášho najbližšieho hviezdneho systému Alfa Centauri by sme mohli obdržať už približne o dvadsať rokov po štarte. 

Mozgy sveta v tichosti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

K Milnerovi sa v piatok pripojil aj uznávaný kozmológ Stephen Hawking a šéf Facebooku Mark Zuckerberg, ktorí dúfajú, že nová iniciatíva pomôže preskúmať vesmír a hľadať v ňom život. Program bude riadiť Pete Worden, bývalý riaditeľ výskumného centra NASA AMES s pomocou poradného výboru, ktorý tvoria svetové vedecké kapacity a technici. 

Breakthrough Starshot

Hviezdny systém Alfa Centauri je od nás vzdialený 40 biliónov kilometrov (4,37 svetelných rokov). Aj súčasná najrýchlejšia raketa by tak ďaleko letela približne 30-tisíc rokov. Breakthrough Starshot má dokázať, že nanoloď poháňaná svetelným lúčom môže letieť až tisíckrát rýchlejšie. 

Nanolode

Sú to robotické rakety, ktoré pozostávajú z dvoch hlavných častí: 

  • StarChip - mikroelektronický komponent, s ktorého pomocou sa bude dať vyrobiť minikapsula vybavená fotoaparátmi, motorom, zásobou energie, navigáciou a komunikačným zariadením. 

  • Ľahká raketa - bude merať niekoľko metrov, vážiť niekoľko gramov a jej hrúbka bude niekoľko sto atómov. 

Cesta ku hviezdam

Výskum a vývoj bude trvať niekoľko rokov. Bude potrebné zabezpečiť vybudovanie pozemného svetlometu o dĺžke niekoľko kilometrov vo vysokej nadmorskej výške a v suchých podmienkach, vypustenie materskej lode s nákladom tisícov nanolodí či zachytenie snímok planét a ich spätné odoslanie na Zem pomocou palubného laserového komunikačného systému. Povolenie na štart bude potrebné získať od všetkých revelantných vládnych a medzinárodných organizácií. 

S rozvojom technológie na medzihviezdne cesty sa objavia ďalšie možnosti, ako napríklad: 

  • Hlbšie preskúmanie slnečného systému
  • Použitie svetlometu ako teleskopu pre astronomické pozorovania
  • Zachytenie asteroidov križujúcich Zem v obrovských vzdialenostiach

Potenciálne planéty v Alfa Centauri

Astronómovia predpokladajú, že v "obývateľnej zóne" trojhviezdy Alfa Centauri existujú planéty podobné Zemi. V súčasnosti sa budujú a zdokonaľujú pozemné a vesmírne vedecké nástroje, ktoré budú čoskoro schopné identifikovať a charakterizovať planéty v okolí blízkych hviezd. 

Viac o téme: VesmírAlfa centauriBreakthrough starshot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu