Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Muž predvídal skazu Titanicu: Deväť katastrofických predpovedí prorokov, ktoré sa naplnili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Po stáročia sa vedú spory o tom, či ľudia dokážu predpovedať budúcnosť, alebo nie. Nemožno však poprieť, že v niektorých prípadoch došlo minimálne k vzácnej zhode náhod a existuje niekoľko proroctiev, ktoré sa aj naplnili. A to od desivých teroristických útokov až po ničivé prírodné katastrofy.

Biblia vraj predpovedá vzostup Daeš: Spisovateľ vie, kde vypukne 3. svetová a koľko ľudí zomrie

1. Titanic

Muž predvídal skazu Titanicu:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Morgan Robertson)

Pri tragickom potopení sa Titanicu v roku 1912 zahynulo viac ako 1500 ľudí. O podobnej katastrofe však písal Morgan Robertson vo svojej novele, ktorá bola uverejnená už v roku 1898. Ide o príbeh, v ktorom loď s názvom Titan narazí jednej aprílovej noci spravoboku do ľadovca a klesne ku dnu. Podrobnosti sú ešte o to desivejšie, že fiktívne plavidlo sa potopilo 400 námorných míľ od Newfoundlandu, na rovnakom mieste, kde skončil aj Titanic.

2. Smrť z filmu Poltergeist

Medzi jeden z najdesivejších hororových filmov všetkých čias patrí Spielbergov Poltergeist z roku 1982. Vo filme hlavná postava Carol Anne Freelingová, ktorú hrá Heather O'Rourkeová, bojuje s démonmi, ktorí sa snažia posadnúť jej dušu. Najstrašidelnejší moment filmu však nesúvisí so zápletkou. Počas scény, kde Robbieho Freelinga trýzni klaun, je za ním vidno plagát na Superbowl na rok 1988. Mrazivé na tom je, že práve v tomto roku, deň po tom, čo sa uskutočnil Superbowl, Heather O'Rourkeová náhle zomrela po zástave srdca.

3. Nostradamus

Nostradamus
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Wikipedia)

Konšpirátori sa domnievajú, že francúzsky prorok Nostradamus, ktorý žil v 16. storočí, predpovedal vzostup teroristickej skupiny Daeš aj teroristické útoky v septembri 2001. V jednom zo svojich štvorverší totiž napísal, že sa z neba zrútia dva oceľové vtáky a oheň sa priblíži k veľkému mestu.

Po vzostupe dvoch Antikristov, ktorými vraj mali byť podľa Nostradama Napoleon a Hitler, mal prísť ešte tretí, hrôzostrašnejší ako obidvaja predchádzajúci dokopy. Svet má ovládnuť počas 27 rokov trvajúcej vojny. Mnohí sa domnievajú, že v tomto prípade prorok odkazoval na Daeš.

4. Cunami

Muž predvídal skazu Titanicu:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Slepá mystička mala predpovedať rad významných katastrof vrátane cunami z 26. decembra 2004 a jadrového úniku vo Fukušime. Bulharská rodáčka Baba Vanga je nazvaná aj ako "Nostradamus z Balkánu", pretože  vraj až 85-percentmieru úspechu vo svojich proroctvách.

Pred tým, než došlo k deštruktívnemu cunami v Indickom oceáne v roku 2004, Baba Vanga opísala "obrovskú vlnu", ktorá by zničila všetko "vrátane ľudí a miest a spôsobí, že všetko zmizne pod vodou".

5. Únik ropy

Muž predvídal skazu Titanicu:
Zobraziť galériu (9)

Konšpirační teoretici poukazujú na to, že karty od Stevena Jacksona určené na hru o iluminátoch poskytli varovanie pre nedávne katastrofy. Aj napriek tomu, že hra bola vydaná v roku 1995, obsahovala kartu, ktorá vyzerala veľmi podobne ako teroristické útoky na Svetové obchodné centrum a únik ropy, ku ktorému došlo v roku 2010 v Mexickom zálive. Niektorí ľudia tvrdia, že karta "džihád" slúži ako desivé proroctvo udalostí, ktoré sa vyskytujú v budúcnosti.

6. Bombový útok v Oklahoma City

Tana Hoy, americký vizionár, varoval rozhlasových poslucháčov pred bombovým útokom v Oklahoma City v roku 1995, a to naživo vo vysielaní. Zarážajúce je, že iba o 90 minút neskôr, Timothy McVeigh a jeho komplici odpálili nálože pri federálnej budove v najhoršom teroristickom útoku v dejinách USA do 9/11. Zdroje tvrdia, že Hoy taktiež upovedomil FBI o útoku štyri mesiace pred tým, než k nemu prišlo. Vyžiadal si 168 mŕtvych a 853 zranených.

7. Hurikán Katrina

Muž predvídal skazu Titanicu:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Austrálske médium Jeffry R. Palmer má za sebou úspešné proroctvá o cunami v roku 2004, hurikáne Katrina aj ďalších významných prírodných katastrofách. Podarilo sa mu presne predpovedať, že cunami spustoší pobrežie Sumatry a Indonézie. Napriek tomu ho konšpirační teoretici začali brať vážne, až keď mu vyšla predpoveď o hurikáne Katrina, ktorý v roku 2005 spôsobil enormné škody na juhovýchode USA. Z milióna obyvateľov sa stali bezdomovci.

8. Smrť. J. F. Kennedyho a Franklina D. Roosevelta

John F. Kennedy
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Franklin Delano Roosevelt
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

V roku 1939 jasnovidec Edgar Cayce predpovedal, že dvaja americkí prezidenti zomrú počas funkčného obdobia. V roku 1945 prezident Franklin D. Roosevelt odišiel na druhý svet krátko po tom, čo sa vrátil z Jaltskej konferencie a dostal mozgovú mŕtvicu, keď maliarka kreslila jeho portrét. V roku 1963 bol v Dallase zavraždený John F. Kennedy.

9. Pristátie Apolla 11 na Mesiaci

Muž predvídal skazu Titanicu:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: nasa)

Spisovateľ Jules Verne v roku 1865 predpovedal pristátie ľudí na Mesiaci, ku ktorému došlo až o desaťročia neskôr. Kniha presne opisuje trojčlennú posádku, ktorá sa na Mesiac dostala pomocou rakety. Použitá technika uvedená v románe sa výrazne neodlišovala od tej, ktorú malo Apollo 11. Verne pritom hovoril aj o pocite beztiaže, hoci v danom období neboli znalosti o gravitácii natoľko pokročilé, aby sa dal presne určiť. Informoval portál thesun.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu