Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Pokrok môže prísť už čoskoro: Vedci dávajú nádej pacientom, ktorí stratili spomienky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TOKIO - Alzheimerova choroba sa vyznačuje postupným strácaní pamäti a človeka ochudobňuje o podstatnú časť jeho osobnosti. Vedci však veria, že by pacientom mohli dokázať vrátiť stratené spomienky. Ako? Čítajte ďalej.

Odborníci tvrdia, že spomienky pacientov s Alzheimerom v skutočnosti nezmiznú, aj keď si ich pacienti nevedia vybaviť. Držiteľ Nobelovej ceny Susumu Tonegawa urobil množstvo výskumov na geneticky modifikovaných myšiach, ktoré boli „naočkované“ týmto ochorením. Keď pokusným myšiam vedci stimulovali určité oblasti mozgu, spomienky si dokázali vybaviť, informuje portál Metro.

VIDEO, ktoré dojme každého: Starenka s Alzheimerom si na chvíľu spomenula na dcéru

Pokus prebiehal pomocou boxu, v ktorom myši dostali ľahký zásah elektrickým prúdom. Keď o 24 hodín neskôr do boxu umiestnili zdravé zvieratá, stuhli strachom. Myši s Alzheimerom však nie. Ak im ale umelo stimulovali mozgové bunky, dokázali si na elektrický šok spomenúť. Tonegawa upozornil, že ak si pacienti aspoň v počiatočných fázach ochorenia dokážu spomienky v mozgu udržať, znamená to, že by mohol existovať aj liek – samozrejme, za predpokladu, že by vedci pacientom nejakým vhodným spôsobom dokázali stimulovať mozgové bunky a obnoviť stratené synapsie.

Pokrok môže prísť už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: PamäťAlzheimer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu