Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Všetci sme to robili, keď sme boli malí: Ale pozor, je to úplne inak, ako sa hovorilo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Určite ste aj vy, keď ste boli malí, občas skočili do postele rodičov a spali s nimi. Roky sa hovorilo o tom, že to škodí vývoju samostatnosti a schopnosti detí zostávať osamote. Dnes majú ale pediatri iný názor. Podľa nich nie je problém, ak tento zvyk pretrvá až do ukončenia základnej školy. Znamená to, že ešte nenastala chvíľa, aby deti boli samostatné, napísal taliansky denník Corriere della Sera.

Vedci prvýkrát analyzovali správanie malých a väčších detí s príchodom večera. Cieľom projektu Radostné spanie je prevencia a korigovanie chybných životných návykov už od narodenia, pretože tie môžu ovplyvňovať spánkovú hygienu v dospelosti. Kto zle spal ako dieťa, spí zle aj ako dospelý, hovoria lekári z talianskej spoločnosti preventívnej a sociálnej pediatrie (SIPPS) a z pediatrickej spoločnosti SICUPP. 

Matky a otcovia vypĺňali s pomocou lekárov svojich detí online dotazníky. Prieskumu sa zúčastnilo 2030 rodín z celého Talianska. "Sotva 68 percent našich detí spí tak dlho, ako to odporúčajú medzinárodné spoločnosti. Ledva polovica dospievajúcej mládeže končiacej základné vzdelanie a nastupujúcej na strednú školu spí odporúčaných deväť hodín," poznamenala prezidentka SICUPP Marina Piccová. "Spánok nie je žiadny stratený čas, prospieva nášmu zdraviu," zdôrazňuje predsedníčka parlamentného výboru pre deti a mládež Michela Vittoria Brambillová. 

Všetci sme to robili,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vo veku od jedného do dvoch rokov zaspávajú štyri deti z desiatich v manželskej posteli, vo veku od troch do štyroch rokov podiel takto zaspávajúcich detí klesá o 12 percent a od piatich do šiestich rokov sa tejto výsade tešia takmer tri deti z desiatich. Od siedmich do deviatich rokov je takýchto detí 20 percent a až so začatím stredoškolského štúdia sa tento podiel výrazne znižuje. "V noci sa 13 percent detí sťahuje, väčšinou z vlastnej postele k rodičom, niektoré aj naopak. Nejde len o najmenšie deti. Najmä ak má rodina viac detí, možno v dome v noci pozorovať veľkú premávku," hovorí prezident SIPPS Giuseppe Di Mauro. 

Všetci sme to robili,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tieto nočné presuny samy o sebe kvalitu nočného spánku neovplyvňujú. "Život sa dnes zmenil. Otcovia a matky sa často vracajú domov neskoro a mať deti pri sebe v noci je akási kompenzácia. Je to radosť pre všetkých. Skôr alebo neskôr sa dieťa samo rozhodne spať vo svojej izbe a zostať tam. Je to známka toho, že je pripravené na vlastný život. A my matky to prežívame tak, že nás deti opúšťajú," vysvetlila Laura Realiová z Kultúrnej asociácie pediatrov. 

Pravými nepriateľmi spánku detí sú videohry, televízie a smartfóny, pokiaľ ich používajú krátko predtým, než zhasneme a ideme spať. Spánok negatívne ovplyvňuje aj výživa: 27,5 percenta najmenších pije mlieko či ovocnú šťavu, keď je čas ísť na lôžko. Aj to je spájané s kratšou dobou spánku. Päť percent detí vo veku od päť do šesť rokov vyžaduje cumlík, ktorý je pre nich upokojujúcim predmetom, avšak nie je dobrý pre spánkovú hygienu. 

Všetci sme to robili,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dá sa teda povedať, že spanie s rodičmi v detstve je úplne v poriadku a netreba deti nasilu nútiť, aby tak nerobili. Tento zvyk ale nemožno uplatňovať u novorodencov a batoliat, pretože hrozí, že by ich niektorý z rodičov zaľahol. 

Viac o téme: ŠtúdiaSpánokSpanie detí s rodičmi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu