Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Táto televízia sa s tým nekašle: Zo spravodajstva spravila erotiku, neodtrhnete oči!

Enki Bracajová
Enki Bracajová (Zdroj: YouTube)

TIRANA - Spravodajstvo s mladými hlásateľkami s poloobnaženým a väčšinou bujným poprsím, ktoré len sčasti zakrývajú šaty: s takou novinkou prišla v Albánsku jedna súkromná televízia. Cieľom je zvýšiť sledovanosť, píše agentúra AFP.

VIDEO Kráska (21) prišla na skúšky do TV v odvážnom outfite: Ukázala TO a získala prácu snov

Majiteľ televíznej stanice Zjarr Ismet Drishti sa tvárou v tvár ostrej konkurencii rozhodol vysielať "nahé" informácie. Tvrdí, že sa tak viac približujú pravde. "V Albánsku, kde politici so správami manipulujú, potrebuje verejnosť médium, ktoré by poskytovalo informácie také, aké sú, teda nahé," vysvetľuje Drishti, bývalý scénograf a novinár.

Toto obnažené spravodajstvo šírené káblom a internetom si podľa neho získava stále viac divákov. "Nepredávame sex, reprodukujú aktuality, tak ako sú, má to symbolický význam, ale je to tiež dobrá reklama," usudzuje Drishti. V najbližšom čase chce vysielať holé správy aj v angličtine a francúzštine.

Podľa dvadsaťštyriročnej hlásateľky Grety Hoxhajovej je práca v skromnom odeve tou najkratšou cestou ku sláve. "Päť rokov som tvrdo pracovala v jednej miestnej televízii a nikto si ma ani nevšimol," vysvetľuje študentka práva a psychológie.

Greta Hoxhajová dnes uvádza správy v televízii Zjarr v ľahučkom oblečení a nič neľutuje. "Počas troch mesiacov som sa stala hviezdou," zdôrazňuje. Z Austrálie jej teraz prišla ponuka na tú istú prácu pre jednu austrálsku televíziu.

Každý večer o pol ôsmej Greta s poprsím sotva zakrytým svetríkom, najčastejšie ružovým, hlási správy, ako by sa nič nedialo. Vo všednom živote sa vraj oblieka úplne rovnako ako ostatné dievčatá jej generácie. "Poprsie vystavujem len v televízii," vyhlasuje.

Greta na svojej pozícii vystriedala dvadsaťjedenročnú študentku Enki Bracajovú, ktorej vnadné poprsie zabezpečilo známosť na Balkáne aj mimo regiónov, kde sa hovorí po albánsky. Oficiálne Enki odišla preto, že nebola spokojná so svojou mzdou, ale podľa jej kolegov sa jej podarilo stať sa modelkou.

Greta, ktorá sníva o tom, že urobí kariéru vo svete médií a reklamy, nedbá o negatívne komentáre, ktoré sa objavujú najmä na albánskych sociálnych sieťach. V Albánsku, ktoré má asi tri milióny obyvateľov, väčšinou moslimov, je patriarchálna a tradicionalistická spoločnosť. Kritika sa len tak valí.

"Je poľutovaniahodné, keď sa niekto k niečomu takému zníži len preto, aby bol na obrazovke," píše jeden používateľ internetu na adresu mladej hlásateľky. Ďalší si dovoľuje nevhodné komentáre k rozmerom jej poprsia. "Je škandalózne, že sa niečo také deje len preto, aby sa zvýšila sledovanosť," konštatuje iný a dodáva, že takáto exhibícia je odporná.

"Tieto reakcie sa ma nijako nedotýkajú, mám odvahu robiť svoju prácu a teraz som hviezda," odpovedá Greta na kritiku. Napodiv nijako nereagovali feministické organizácie a ozval sa len máloktorý z novinárov. "Nahota nemôže vyriešiť krízu médií," vyhlasuje predseda albánskeho Zväzu novinárov Aleksander Cipa.

Dvadsaťdvaročný študent žurnalistiky na Tiranskej univerzite Ariola Dedaj vyjadruje poľutovanie nad tým, že "všetci hovoria o poprsí, ale nepadne ani slovo o vysielanom spravodajstve". Analytik Leonard Olli, ktorý sa špecializuje na médiá, nehádže kameňom po nikom. "Existuje možnosť voľby a každý si môže slobodne prepnúť program," hovorí.

Viac o téme: SpravodajstvoAlbánskoZjarrEnki BarcajováGreta Hoxhajová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu