Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ráno išli do práce, netušili, že sa z nej už nevrátia: Výbuch rozmetal 110 km, vyše tisíc obetí!

Preživší banskej tragédie vo francúzskom Courrieres
Preživší banskej tragédie vo francúzskom Courrieres (Zdroj: profimedia.sk)

COURRIERES - Pred 110 rokmi, 10. marca 1906, sa odohralo najhoršie banské nešťastie v dejinách Európy. Pri požiari po výbuchu v kamennouhoľnej bani neďaleko severofrancúzskeho mestečka Courrieres zahynulo najmenej 1099 baníkov. Niektoré z tiel sa nikdy nenašli. Po tragédii, spôsobenej vznietením uhoľného prachu, nasledovali veľké banícke štrajky a protesty, ktoré si okrem iného vynútili vznik organizovanej banskej záchrannej služby podľa nemeckého vzoru.

V osudný deň išlo na rannú smenu do práce približne 1800 baníkov, medzi nimi, ako bolo v tej dobe zvykom, aj chlapci mladší ako šestnásť rokov. Po šiestej hodine sfárali pod zem. Výbuch nastal tesne po pol siedmej. Tlaková vlna preletela chodbami a troma šachtami patriacimi courrierskej banskej spoločnosti, pričom otrasy pocítili aj obyvatelia neďalekého meseta. Celkovo 110 kilometrov štôlní od tretieho poschodia nižšie explózia úplne rozmetala a všetko zdemolovala tak, že vyšetrovatelia neskôr ani nedokázali určiť presné miesto výbuchu. 

Ráno išli do práce,
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Záchranné práce v horiacej a zafajčenej bani sťažovala vysoká teplota a nedostatok dýchacích prístrojov. Až po dvoch dňoch mohla na pomoc do šácht preniknúť skupina vestfálskych baníkov s lepšou výstrojou. Poslední preživší haviari boli objavení ešte 30. marca 1906. Celkový počet obetí sa líši, išlo ale určite o viac ako tisíc osôb. 

Banské nešťastie v Rusku si vyžiadalo 36 mŕtvych, medzi obeťami sú aj záchranári

Nešťastie v Courrieres je dodnes druhé najhoršie na svete, prevyšuje ho len katastrofa v Japoncami vlastnenej bani Honkeiko v Číne, ktorá si 26. apríla 192 vyžiadala 1549 životov. 

Viac o téme: Banské nešťastieKatastrofaBaňaFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu