Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Putinov poradca nezomrel na infarkt: Nové šokujúce fakty v prípade jeho smrti!

Michail Lesin
Michail Lesin (Zdroj: youtube.com)

WASHINGTON - Príčinou smrti bývalého ruského ministra tlače Michaila Lesina, ktorého vlani v novembri objavili mŕtveho v hotelovej izbe v americkom Washingtone, bol podľa výsledkov pitvy silný úder do hlavy. Informovali o tom dnes svetové agentúry AP a DPA s odvolaním sa na vyjadrenia amerických úradov a médií.

Výsledky pitvy potvrdil aj hovorca washingtonskej polície Hugh Carew. Uviedol však, že spôsob smrti súdny lekár doposiaľ neurčil. Poranenia na Lesinovom tele - krku, trupe, rukách aj nohách - mohli byť zapríčinené trestným činom, ale aj nehodou. Carew dodal, že washingtonská polícia aj naďalej pokračuje s vyšetrovaním prípadu. Ruské média po smrti vplyvného politika uvádzali, že podľahol infarktu, pričom sa odvolávali na výroky jeho rodiny. 

Lesin bol v rokoch 1999-2004 ruským ministrom pre tlač, rozhlas a televíziu, pričom veľmi často sprevádzal prezidenta Vladimira Putina počas jeho oficiálnych návštev. Od roku 2004 do 2009 zastával post mediálneho poradcu. 

V roku 2013 sa stal šéfom holdingu Gazprom-Media, ktorý sa označuje za jednu z najväčších mediálnych skupín v Rusku i Európe. O rok neskôr sa však Lesin tejto funkcie vzdal, údajne z rodinných dôvodov. 

Práve Lesinovi sa tiež pripisujú zásluhy za založenie v angličtine vysielajúcej spravodajskej siete Russia Today, ktorá má podporu ruskej vlády a prináša "ruský pohľad" na udalosti na medzinárodnej politickej scéne. 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí a Kremeľ dnes informovali, že od USA očakávajú vysvetlenie príčin smrti Michaila Lesina, bývalého poradcu ruského prezidenta Vladimira Putina, a správu o doterajšom stave jej vyšetrovania. Kritizovali tiež americké úrady, že nereagovali na žiadosť ruského veľvyslanectve vo Washingtone o priebežné informovanie.

"Očakávame od Washingtonu príslušné vysvetlenia a oficiálne informácie týkajúce sa vyšetrovania," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. 

V súvislosti s Lesinom sa v Rusku hovorilo o zneužívaní funkcie v štátnej službe. Americký senátor Roger Wicker zasa v roku 2014 vyzval prešetriť pôvodu jeho majetku v USA. V liste americkému ministerstvu spravodlivosti Wicker uviedol, že Lesin, keď prestal byť štátnym úradníkom, kúpil pre rodinu nehnuteľnosť v Los Angeles za 28 miliónov dolárov. Senátor sa pritom pýtal na zdroje financovania nákupu. Vyjadril pritom obavy, že Lesinovi pomáhali ľudia alebo skupiny z amerického sankčného zoznamu.

Viac o téme: Michail Lesin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu