Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Supermarket Spar je v pohotovosti: Z predaja sťahuje mäso, objavili v ňom nebezpečnú baktériu

Rakúsky reťazec Spar sťahuje z predaja kuracinu. Zobraziť galériu (3)
Rakúsky reťazec Spar sťahuje z predaja kuracinu. (Zdroj: Foto: spar-international.com)

BRATISLAVA - Rakúsky obchodný reťazec Spar čelí poriadnemu škandálu. Supermarket sťahuje z trhu kuracie kúsky Tikka kvôli obavám z otravy. V mäse našli nebezpečnú baktériu.

Reťazec Spar prišiel so zásadným rozhodnutím po tom, čo odborníci zistili v kuracích kúskoch Tikka bakteriálnu kontamináciu. Prítomnosť Listerie monocytogenes zistili v 140 gramových baleniach výrobku s dátumom spotreby do 24. februára. Odhalila to Food Standards Agency. Listeria monocytogenes, ktorá je pre človeka patogénna, je odolná voči vysušeniu, zmrazeniu a ľahko priľnie na technologické materiály.

Informácie zo zadnej strany obalu hovoria, že výrobok je vhodný pre domáce zmrazovanie. Spar ale po objavení nebezpečnej baktérie výrobok sťahuje z predaja. Jedlo kontaminované touto baktériou môže spôsobiť otrávenie. Jeho konzumovanie je život ohrozujúce, obzvlášť nebezpečné je pre tehotné ženy, deti a starších ľudí.

listéria
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: abcnews.go)

Baktéria kolonizuje tráviaci trakt človeka aj zvierat, žije dokonca aj vo vode. V Európe a Spojených štátoch spôsobuje choroba listerióza, ktorej je táto baktéria pôvodcom, najviac úmrtí zo všetkých známych potravinových patogénov. Táto choroba predstavuje vysoké riziko najmä pre tehotné ženy, novorodencov, osoby vo vysokom veku a ľudí s oslabenou imunitou.

Rovnaká baktéria sa našla aj v obale ochuteného masla v britskom obchodnom reťazci Tesco, ktoré tento produkt takisto stiahlo z predaja. Amazon zase vracia peniaze a sťahuje z obehu tablety značky Fire z obavy, že by zákazníka mohol zasiahnuť elektrický prúd, ako informoval web britského denníka The Sun.

Viac o téme: PotravinyObchodReťazecSpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu