Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kritický okamih: V roku 1936 mohli zastaviť Hitlera, Európa sa len nečinne prizerala

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN/PRAHA - Za bezmocného prizerania celej Európy nechal pred 80 rokmi, 7. marca 1936, nacistický vodca Adolf Hitler napochodovať jednotky wehrmachtu o sile 30.000 mužov do demilitarizovaného Porýnia. Úplne jasne dal najavo, čo si myslí o dodržiavaní medzinárodných dohôd.

Čo vedeli Američania o Hitlerovi v roku 1943? Podrobnosti zo šokujúcej psychoanalýzy

Povinnosť zanechať päťdesiat kilometrový pás pri nemeckej západnej hranici bez vojenského opevnenia a jednotiek jednoznačne stanovovala Versaillská mierová zmluva, podpísaná po prvej svetovej vojne, aj Locarnská dohoda z roku 1925. Potom, čo ich Hitler roztrhal, zmohli sa Francúzsko a Veľká Británia len na diplomatický protest. Hitlera to len povzbudilo k ďalšiemu posilňovaniu nemeckého postavenia - k anšlusu Rakúska a tlaku na Československo, aby sa vzdalo Sudet.

Remilitarizácia Porýnia ohromne zvýšila Hitlerovu domácu popularitu, vojenské jednotky boli v regióne vítané s ohromným nadšením. Nacistický vodca bol oslavovaný ako ten, kto sa konečne vzoprel nemeckému poníženiu po porážke v prvej svetovej vojne. Pritom bolo obsadenie Porýnia veľmi riskantným podnikom. Prípadnému zásahu cudzích jednotiek by sa Nemecko celkom iste nedokázalo ubrániť.

Viac o téme: Adolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu