Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Namiesto happyendu pád na dlažbu: Príbeh muža, ktorý sa stal z chudáka miliardárom a naopak!

Nathan Tinkler
Nathan Tinkler (Zdroj: profimedia.sk)

SYDNEY - Uhlobarón a najmladší austrálsky miliardár Nathan Tinkler skrachoval. Príbeh štyridsaťročného Tinklera je príbehom človeka, ktorý sa stal z chudáka boháčom vďaka prudkému rastu cien uhlia. Prepad cien tejto komodity a Tinklerov extravagantný životný štýl ho však vrátili späť tam, kde začínal - na nulu. Bankrot bol vyhlásený kvôli nezaplateniu súkromného lietadla, uviedla agentúra Reuters.

Takto sme dopadli: Jediné percento najbohatších ľudí vlastní zvyšných obyvateľov planéty!

Bývalému baníckemu elektrikárovi, ktorý pracoval ako učeň v uhoľnej bani spoločnosti BHP, sa pred desiatimi rokmi podarilo dať dohromady zálohu jeden milión austrálskych dolárov na upadajúcu uhoľnú baňu. O rok a pol neskôr už mal zisk 442 miliónov AUD. V tej dobe bolo o austrálske uhlie veľký záujem vďaka dopytu z Ázie a austrálsky ťažobný sektor prudko rástol. Tinklerovi sa následne podarilo úspešne uskutočniť rad odvážnych obchodov.

Od roku 2012 sa však Tinklerov majetok začal rúcať, rovnako ako celé ťažobné odvetvie. Najmenej tri z jeho 50 firiem teraz čelia žalobám vo výške miliónov dolárov. Kvôli prepadu cien uhlia bol Tinkler donútený predať časť majetku, vrátane milovaného chovu plnokrvníkov a profesionálnych ligových futbalových a rugbyových klubov v Newcastli.

Keď Tinkler utratil množstvo peňazí za športové vozidlá, závodné kone či domy na Havaji, dostal ho na dno plán kúpy súkromného lietadla Dassault Falcon 900C za 2,25 milióna USD (1,5 milióna eur), ktoré nakoniec nebol schopný zaplatiť. "Aby som bol úprimný, už tam nie je veľa aktív, o ktoré by bolo možné usilovať," povedal agentúre Reuters Tinklerov správca konkurznej podstaty John Melluish. "Nie je tam toho veľa."

Tinkler sám úradom povedal, že nevlastní auto ani nemá dôchodkové poistenie. Na kreditnej karte má dlh 323.000 AUD (cca 215.000 eur) a v hotovosti iba 2000 AUD. V jednej chvíli sa uvádzalo, že Tinkler stráca denne až štyri milióny AUD kvôli prepadu cien uhlia a akcií firmy Whitehaven Coal, v ktorej mal veľký podiel. Veľkú časť tohto podielu musel nakoniec previesť na veriteľov, medzi ktorými je Credit Suisse a fond Farallon Capital, a podľa agentúry Reuters stále im dlhuje viac ako 300 miliónov AUD.

Vlani v októbri sa Tinkler stal generálnym riaditeľom spoločnosti Australian Pacific Coal, ktorá sa dohodla na kúpe väčšinového podielu v uhoľných baniach od spoločnosti Anglo American. Teraz bol nútený odstúpiť, pretože podľa austrálskych predpisov nemôže byť vo vedení firmy osoba v úpadku.

Viac o téme: Nathan Tinkler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu