Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Justičný omyl, ktorý dodnes straší Britániu: Zažiť toto peklo, tak ste poznačení na celý život

Gerry Conlon ukazuje list od Tonyho Blaira
Gerry Conlon ukazuje list od Tonyho Blaira (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Matka Anne ako hlava rodiny Maguirovcov, jej manžel, dvaja synovia, brat, švagor a rodinný známy, tí všetci si za ukrývanie výbušnín pre IRA rozdelili rozsudky v celkovej výške 73 rokov. Nikto z nich však žiadne bomby pre IRA nikdy neukrývali. Pred 40 rokmi, 4. marca 1976, bol definitívne potvrdený jeden z najväčších justičných omylov Británie.

Bol to posledný z troch veľkých obdobných justičných omylov v polovici 70. rokov, keď boli postupne do väzenia poslané tri skupiny údajných teroristov, ktorí sa ale ničím neprevinili. 

Nevinný mladík sedel za pokus o vraždu: České súdy takmer zničili Lukášovi (23) život

Na rodinu Maguirovcov polícia narazila pri vyšetrovaní takzvanej Guilfordskej štvorky - štvorice ľudí, ktorí boli v roku 1975 neprávom odsúdení za bombový útok spáchaný príslušníkmi Írskej republikánskej armády (IRA). Švagor Anne Maguirovej Guiseppe Conlon prišiel v decembri 1974 do Londýna z Írska, aby sa stretol s obhajcami svojho syna, obvineného z podielu na bombovom útoku z Guilfordu. Gerry Conlon si nakoniec s tromi priateľmi odsedel pätnásť rokov za teroristický útok, ktorý nespáchal. Na základe skúsenosti potom napísal neskôr sfilmovanú knihu In the Name of the Father - V mene otca.  

Jeho otec priviedol políciu k Maguirovcom. Detektívi, istí si svojím úsudkom, označili dom rodiny na severe Londýny za skladisko a továreň IRA. Testy na nitroglycerín ich domnienky čiastočne potvrdili, substancia tejto látky sa nachádzala na koži šiestich zo siedmich obžalovaných. Výsledky však neboli nijako preukazné. Nitroglycerín sa napríklad objavoval len na niektorých vzorkách a ani absencia ďalších dôkazov však nezabránila polícii dohnať rodinu na súd, ktorý trval šesť týždňov. 

Anne a jej manžel Patrick dostali po štrnástich rokoch, ich synovia - sedemnásťročný Vincent a štrnásťročný Patrick - päť, resp. štyri, a trojica brat Anne - Sean Smyth, švagor Giuseppe Conlon a rodinný priateľ Patrick O'Neill dostala po dvanástich rokoch. Všetci si svoje tresty odsedeli.

Gerry po prepustení na slobodu

Už v priebehu ich trestu, zvlášť po tom, čo ani na smrteľnej posteli Giuseppe Conlon, ktorý zomrel v roku 1980 vo väzení, nepriznal svoju vinu, sa začalo pochybovať, či sa spravodlivosť nepomýlila. Až v roku 1991, rok po prepustení Anne a jej muža, to Briti priznali. Niekdajší premiér Tony Blair sa Maguirovcom za krivdy, ktoré im systém spôsobil, ospravedlnil. 

Viac o téme: Bombový útokIRAJustičný omylMaguire
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu