Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Škandál v Poľsku: VIDEO Mužovi prišili vraždu, hoci mal alibi, z väzenia vyšiel ako troska

Tomasz Komenda Zobraziť galériu (2)
Tomasz Komenda (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA - Najvyšší súd v Poľsku v stredu zrušil nespravodlivý rozsudok, kvôli ktorému strávil nevinný muž 18 rokov vo väzení. Tomasza Komendu v roku 2004 právoplatne odsúdili na 25 rokov odňatia slobody za znásilnenie a brutálnu vraždu pätnásťročného dievčaťa. Ako teraz vyšlo najavo, už v čase vyšetrovania zločinu bola jeho vina viac ako pochybná.

Týchto mužov sa zastal celý svet, aj Československo: Fatálne zlyhanie súdu, ktorý ich poslal na smrť

Komenda, ktorého z väzenia z rozhodnutia súdu podmienečne prepustili už tento rok v marci, si kvôli justičnému omylu, niektorými označovanému za justičný zločin, v žalári prešiel veľkými útrapami a je teraz vo veľmi zlom duševnom stave. Odsúdenci za trestné činy spáchané na deťoch sú totiž terčom tvrdých fyzických i psychických útokov spoluväzňov.

Podľa advokáta bude postihnutý žiadať za utrpenie, ktorým si prešiel aj pri výsluchoch, vysoké odškodnenie. Obhajca čiastku nespresnil, podľa médií by malo ísť o niekoľko miliónov eur.

Zločin, ktorý bol spáchaný na Silvestra v roku 1996 neďaleko Wroclawi, šokoval verejnosť. Tá žiadala rýchle vypátranie a prísne potrestanie vinníka či vinníkov. Polícia a justícia tak boli pod veľkým tlakom. Komenda, ktorý mal vtedy 18 rokov, bol odsúdený hoci mal jednoznačné alibi - v čase zločinu bol od miesta jeho spáchania vzdialený pol hodiny jazdy autom. Potvrdilo to 12 svedkov, s ktorými slávil koniec roka.

Škandál v Poľsku: VIDEO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: tvn)

Súd ale ich svedectvo odmietol a ako smerodajnú prijal podobnosť Komendu s policajným portrétom hľadanej osoby. Navyše ho presvedčila analýza DNA vlasu nájdeného na čiapke, ktorá sa našla na mieste činu. Ako sa ale teraz ukázalo, išlo o podvrh. Komenda sa po zatknutí v roku 2000 navyše k zločinu priznal, ale neskôr priznanie odvolal a sťažoval sa, že ho z neho policajti dostali násilím.

Najvyšší súd v stredu konštatoval, že prokuratúra pri obnovenom vyšetrovaní dospela k novým skutočnostiam, ktoré jednoznačne dokázali Komendovu nevinu. Kvôli vážnym pochybeniam teraz budú stíhaní vtedajší vyšetrovatelia. Prokuratúra uviedla, že k nespravodlivému rozsudku ich zrejme viedla manipulácia s dôkazmi.

Viac o téme: VäzenieSúd PoliakTomasz KomendaNespravodlivo odsúdený
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu