Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Záhada Veľkej pyramídy vyriešená

PARÍŽ - Známa Cheopsova pyramída, ktorá je jedným z divov sveta, vzbudzuje záujem odbornej aj laickej verejnosti už tisícky rokov. Postavená tajomným spôsobom asi 2 500 rokov pred Kristom starovekými Egypťanmi zanechala otázky, na ktoré sa doteraz ľudia márne snažili odpovedať. Francúzsky architekt Jean-Pierre Houdin však má svoju teóriu - Egypťania stavali Veľkú pyramídu zvnútra.

Doterajšie predstavy historikov sa opierali o teóriu, že pyramídy sa stavali klasickým spôsobom - najskôr sa postavila hrubá vonkajšia stavba a potom interiér. Rozmanitosť a technická dokonalosť pyramídy faraóna Cheopsa však vzbudzovali otázky. Francúz Jean-Pierre Houdin na ne prináša možnú odpoveď - pyramídy sa stavali zvnútra pomocou vnútornej rampy, ktorou sa kamene dvíhali na určené miesto až do výšky 137 metrov. „Toto je úplne nové. Doteraz si všetci mysleli, že sa stavali zvonka, iba zvonka,“ povedal Houdin. Jeho teória tiež znižuje počet pracovníkov na 4 000 namiesto tvrdených 100-tisíc.

Egypťania boli podľa neho ekonomicky vyspelý a inteligentný národ. Stavbou zvonku by zbytočne plytvali materiálom a ľuďmi, a okrem toho by v tom prípade ostalo aj príliš málo miesta na vnútorné práce a znížila by sa jej presnosť. Francúzovo tvrdenie privítali aj mnohí historici a archeológovia a skúmať ju bude medzi národný tím vedcov. „Houdinova verzia je vierohodná. Všetci si myslia, že ju treba brať vážne,“ poznamenal americký egyptológ Bob Brier.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu