Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jeden z najslávnejších Rusov zomrel tak, ako mu predpovedala veštkyňa: Spojenie so Slovenskom!

Alexander Sergejevič Puškin Zobraziť galériu (5)
Alexander Sergejevič Puškin (Zdroj: Profimedia)

MOSKVA - Zomrieš skrz svoju ženu - predpovedala Puškinovi istá vedma osem rokov predtým, ako skutočne padol zasiahnutý ranou z pištole D´Anthesa. Slávnou vdovou sa stala Natália Gončarovova, ktorej začal ruský básnik dvoriť až po tom, ako ho jeho „pôvodná“ snúbenica nechala práve kvôli tejto veštbe. A ako je Puškin spojený so Slovenskom? Čítajte ďalej!

Snúbenicou slávneho ruského romantického básnika Alexandra Sergejeviča Puškina sa mala stať Katarína Michajlovna Ušakovová, krásavica svojej doby. Puškin nedbal jej prosieb, aby k slávnej veštkyni nešiel, a tak to napokon dopadlo. Katarína sa nechcela stať dôvodom jeho záhuby, preto sa ním rozišla. Puškin zomrel 10. februára 1837.

Ukrajinská pomsta Rusom: Vrátili to slávnemu spisovateľovi

Jeden z najslávnejších Rusov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Náhradná snúbenica

Puškin padol kvôli Natálii Gončarovovej rukou francúzskeho zvodcu, baróna Georges d´Anthésa kvôli Natálii Gončarovovej, ktorá si Puškina vzala. Zasnúbili sa 6. mája 1830, ale svadbu napokon museli o rok odložiť kvôli cholere, ktorá v Moskve vypukla a Alexandra Sergejeviča nevpustili do mesta. V jedinom múzeu, ktoré sídli mimo územia Ruska, Slovanskom múzeu A. S. Puškina v Brodzanoch, ktoré patrí Slovenskej národnej knižnici, je veľa dokumentov týkajúcich sa rodiny Puškinovej. Najväčšou vzácnosťou je posmrtná maska Puškina. Na svete ich totiž existuje len niekoľko.

Jeden z najslávnejších Rusov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Bol zavraždený?

Niektoré zdroje tvrdia, že Puškin bol záletník a so svojou švagrinou Asjou (staršou sestrou Natálie) mal milostný vzťah. Iné zdroje veria v jeho nevinnosť a dodržiavanie manželskej vernosti. Aj názory na to, prečo vlastne Puškin padol v súboji s D´Antesom sa rôznia – o sto rokov neskôr sa v tlači verejne diskutuje o tom, že celý súboj s D´Anthesom bola len provokácia a že básnik bol „úmyselne zavraždený“. Rovnako sa spochybňuje liečba lekárom L. Arndtom: „Zdá sa, že jeho liečebná metóda bola skôr záhubou a príčinou skorej Puškinovej smrti,“ píše sa v Hlase práce z roku 1947. Už vtedy sa vraj cenzúra postarala o to, aby sa na verejnosť dostalo čo najmenej informácií a aby všetka pozostalosť bola spálená.

Jeden z najslávnejších Rusov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Oficiálne teórie hovoria, že Puškin vyzval D´Antesa na súboj preto, lebo mu s ním zahýbala manželka Natália a on dostal niekoľko anonymov na tému „vitaj v klube paroháčov“. V roku 1937 vyšiel v Slovenskej politike článok Puškinovo ľúbostné utrpenie, v ktorom za vinníka predčasnej smrti Puškina označujú cára. „Dielo „Súboj a smrť Puškina“ tvrdí, že anonymný list Puškinovi, ktorý ho priviedol k súboju, nevzťahoval sa na D´Anthesa ale na cára Mikuláša I., ktorý mal byť podľa listu milencom jeho ženy,“ píšu noviny.

Vdova chodievala na Slovensko

„Vzťahy v cárskych kruhoch boli veľmi komplikované, poznačené intrigami a falšou. Je pravdou, že okolo Natálie Puškinovovej, ktorá bola aj po štyroch pôrodoch nádhernou ženou, sa točili muži, medzi nimi aj sám cár Mikuláš,“ hovorí Alexandra Lukáčová, vedúca oddelenia Slovanské múzeum A. S. Puškina v Brodzanoch. A dvoril jej aj barón Georges d´Anthés, básnikov neskorší švagor a vrah. Do Ruska prišiel v roku 1836. Fešný barón na ktorého „leteli“ ženy i muži. Spolu so svojim „adoptívnym otcom“ holandským veľvyslancom Jacobom van Heeckerenom priamo stoja za smrťou ruského velikána.

„D´Anthesa si vzala za manžela Natáliina sestra, Katarína. Keď Puškin zomrel, rodina s ňou prerušila styky. Ona sama potom zomrela pri pôrode svojho štvrtého dieťaťa,“ hovorí o rodinných spletitostiach A. Lukáčová. Natáliina a Katarínina tretia sestra, Alexandra, sa neskôr vydala za baróna Friesenhofa a usadili sa v kaštieli v Brodzanoch. Vdova po Puškinovi, Natália, ktorá sa neskôr opäť vydala a mala tri ďalšie deti, bola viackrát v Brodzanoch. Toto je dôvodom, prečo v ňom sídli Puškinove múzeum.

Jeden z najslávnejších Rusov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: Alexander Sergejevič PuškinStoročné noviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu