Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ženy utiekli pred vojnou do ďalšieho pekla: Sú vykorisťované, týrané, bez práce a znásilňované

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMMÁN - Sýrskym ženám, ktoré sú medzi utečencami v Libanone, hrozí podľa novej správy organizácie Amnesty International (AI) násilie a zneužívanie. AI tvrdí, že sa na tom podieľa nedostatočná medzinárodná pomoc a tiež diskriminačná politika Bejrútu. Organizácia to uvádza v správe, ktorú vydala krátko pred konferenciou darcovských krajín, ktorá sa bude konať vo štvrtok v Londýne.

Economist píše o Vyšehradskej štvorke kvôli utečencom, ako o probléme: Pre Európu sme nadávka

Do päťmiliónového Libanonu odišlo zhruba 1,2 milióna Sýrčanov. Krajina vlani rozhodla, že úrad OSN pre utečencov už nebude registrovať ďalších prichádzajúcich, a zmenila aj podmienky na obnovu povolenia na pobyt. Bez legálnych dokladov utečencom hrozí zatknutie aj deportácia. Mnohí preto nemajú záujem ohlasovať polícii prípady, keď sú vystavení násiliu.

Podľa štatistík ženy vedú väčšinu sýrskych domácností v Libanone. Ženy, ktorých muži padli v boji alebo boli zatknutí, sú pritom hlavnými zdrojmi peňazí pre celú rodinu. "Ženy za takých podmienok čelia násiliu, vykorisťovaniu a zneužívaniu v zamestnaní aj na ulici," vyhlásila Kathryn Ramsayová z AI.

V správe sa konštatuje, že príjem 70 percent Sýrčanov v Libanone nedosahuje miestneho minima. OSN vlani vybrala na prácu s týmito ľuďmi len 57 percent potrebnej sumy, čo si v polovici minulého roka vynútilo zníženie mesačných potravinových prídelov z pôvodnej hodnoty 30 dolárov na 13,5 dolárov (cca 27,5 eur na 12,40 eur). Po navýšení fondov boli prídely koncom roka zvýšené na 21,6 dolára.

Mnohé Sýrčanky tvrdia, že majú problém uživiť rodinu a zaplatiť nájom a že sa im dostáva ponúk získať pomoc výmenou za sex. Zamestnávatelia údajne platia mimoriadne nízke mzdy, pretože sú si vedomí, že Sýrčania nemajú na výber. Päťdesiatšesťročná utečenkyňa Asma nechce, aby jej dcéry chodili do práce. Jedna z nich vraj bola zamestnaná v obchode, ale zamestnávateľ ju obťažoval.

Podľa správy žije 58 percent utečencov v Libanone v nájomných bytoch, zvyšní v polorozpadnutých a biednych príbytkoch zamorených potkanmi a špinou.

Správa konštatuje, že Libanon má vzhľadom v prepočte na vlastné obyvateľstvo najviac utečencov, ale to podľa AI neospravedlňuje spôsob, akým úrady s utečencami konajú.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa domnieva, že desatina Sýrčanov, ktorí utiekli zo svojej krajiny do cudziny - teda 450.000 osôb - je ohrozená a že je potrebné zabezpečiť ich umiestnenie do inej krajiny mimo oblasť. Za najohrozenejšie v tejto skupine úrad považuje práve ženy a dievčatá.

Viac o téme: LibanonAmnesty International
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu