Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrí požiar zachvátil slávnu historickú pamiatku: Môžu za to dvaja elektrikári, neuveriteľný dôvod

Slávna talianska opera La Fenice v plameňoch Zobraziť galériu (2)
Slávna talianska opera La Fenice v plameňoch (Zdroj: YouTube)

BENÁTKY - Šokom pre milovníkov opery, ale aj pamiatok všeobecne, bola 29. januára 1996 správa o ničivom požiari benátskeho divadla La Fenice. Budova opery, ktorá sa zrodila ešte v čase Benátskej republiky, bola nielen kultúrnym symbolom, ale aj pripomienkou bohatej minulosti mesta. Spolu s La Fenice, starou 204 rokov, ľahol popolom aj obrovský archív, ktorý opera budovala 200 rokov.

Príčinou tragédie divadla, o ktorom operní speváci hovorili ako o divadle s najkrajšou akustikou a o najkrajšej opere sveta, bola podľa pôvodných špekulácií pomsta mafie. Neskôr sa však ukázalo, že oheň úmyselne založili dvaja elektrikári, ktorí sa ako drobní podnikatelia podieľali na rekonštrukcii budovy. Chceli sa tak totiž vyhnúť zaplateniu penále za nedodržanie termínov. 

Obnovené divadlo sa podarilo znovu otvoriť až v decembri 2003, takmer osem rokov po požiari a po nekonečných odkladoch a sporoch. Dirigovaním prvého večerného koncertu v úplne novom, ale pietne postavenom divadle, bol poverený Riccardo Muti. 

Obrí požiar zachvátil slávnu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ohnivý živel zničil vnútro divadla prvýkrát už v roku 1836, škody však boli v necelých siedmich mesiacoch úplne zahladené, pričom budova si zachovala rokokový ráz. 

Viac o téme: BenátkyPožiarDivadloOperaLa fenice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu