Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obludné tajomstvo slávneho rakúskeho lekára: Nacistický anjel smrti, ktorý zachraňoval deti?!

Hans Asperger
Hans Asperger (Zdroj: Twitter/Steve Silberman)

VIEDEŇ - Minulosť priekopníckeho objaviteľa Aspergerovho syndrómu, po ktorom je porucha pomenovaná, je zahalená tajomstvom a pochybnosťami. Rakúskeho lekára počas druhej svetovej vojny oslavovali kvôli jeho objavom a poznatkom v detskom lekárstve. Desiatky rokov po smrti ho však podozrievajú z toho, že sa spriahol s najväčším démonom 20. storočia. Aká je pravda?

Nová kniha Johna Donvana and Caren Zuckerovej zachytáva „Príbeh autizmu“ z celkom inej perspektívy. Hovorí o možnej spojitosti svetoznámeho rakúskeho odborníka Hansa Aspergera s tajnými vražednými nacistickými programami. Hoci odborníka svojho času uznávali ako hrdinu, ktorý svoj život zasvätil pomoci deťom a skúmaniu autizmu, tento oddaný katolík mohol mať podľa autorov knihy prsty aj v nacistických eugenických programoch a zabíjaní postihnutých detí.

Dôkaz o Hitlerovej neporaziteľnosti odhalený: Chemici Tretej ríše dávali vojakom tajnú zbraň

Asperger svoju kariéru rozvinul počas práce vo viedenskej detskej nemocnici, v ktorej študoval mentálne poruchy u detí. V práci pokračoval aj v čase, keď Rakúsko zahalil tieň nacizmu. Žiadny priamy dôkaz, že by sa Asperger podieľal na akýchkoľvek nacistických lekárskych zločinoch, však neexistuje, uvádza Tabletmag.com. História nasvedčuje skôr tomu, že sa snažil deti chrániť pred ich posielaním do nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov.

Kontroverzný list

Dôkaz, ktorý by mohol svedčiť o opaku, našli až o niekoľko dlhých rokov neskôr. Historik Viedenskej univerzity Herwig Czech v roku 2010 našiel list, ktorý Asperger počas druhej svetovej vojny adresoval Spiegelgrundu, inštitúcii, ktorá sa špecializovala na zabíjanie postihnutých detí v ére nacizmu. V liste navrhoval, aby doň zobrali dvojročnú Hertu Schreiberovú, ktorá trpela encefalitídou a jej vývoj neprebiehal tak, ako by mal. Dieťa nazval „záťažou“ a navrhol jej trvalú internáciu v Spiegelgrunde.

Prekvapivé odhalenie ženy: Ako dieťa som dávala kvety Hitlerovi, 14-ročnú ma chcel zneužiť TOP nacista

Herda v Spiegelgrunde ako trojročná v roku 1941 zomrela. Podobne ako iné deti v zariadení, jej príčina smrti bola uzavretá ako zápal pľúc. Autori knihy tiež uviedli, že Asperger bol na nacistickom zozname schválených lekárov a dokonca sa vyslovil v prospech eugeniky, programu, ktorý poslal tisíce ľudí na smrť. Kontroverzné zistenia však nekorešpondujú s Aspergerovou snahou o pomoc deťom s poruchami autistického spektra, o ktorých veril, že môžu byť pre spoločnosť užitočné.

...

Viac o téme: AutizmusHans Asperger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu