Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dni, ktoré tvorili históriu: Toto sú významné míľniky, ktoré slávia výročie v roku 2016

Niektoré z výročí, ktoré pripadajú na tento rok Zobraziť galériu (6)
Niektoré z výročí, ktoré pripadajú na tento rok (Zdroj: youtube, thinkstock, archív)

BRATISLAVA - Od úmrtia jednej z najslávnejších spisovateliek, letecký útok, ktorý takmer položil Spojené štáty na kolená, až po veľkú tragédiu, pri ktorej zahynulo viac sto detí - to je len zopár významných výročí, ktoré si pripomenieme v nasledujúcich mesiacoch. Poďme sa pozrieť na tie ďalšie.

12. JANUÁR

Agatha Christie, jedna z najpopulárnejších autorov detektívok, zomrela pred štyridsiatimi rokmi. Možno neviete, že pôvodne sa chcela stať opernou speváčkou, no nakoniec je dobre, že tak neurobila. Inak by nevznikli obľúbené postavy ako Hercule Poirot či Slečna Marplová. 

Dni, ktoré tvorili históriu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

27. FEBRUÁR

Pred 25 rokmi bol po 208 dňoch irackej okupácie počas operácie Púštna búrka oslobodený Kuvajt. Vojna v Perzskom zálive sa začala irackou inváziou do Kuvajtu v auguste 1990, skončila o polnoci 28. februára. 

4. MAREC

Nemecká vzducholoď Hindenburg pred osemdesiatimi rokmi absolvovala svoj prvý let. Išlo o najväčšiu vzducholoď, aká kedy bola skonštruovaná. O štrnásť mesiacov neskôr ale zhorela pri požiari počas pristávania v Spojených štátoch. Nehoda si vyžiadala 36 obetí vrátane trinástich pasažierov, ktorí boli na palube. Týmto nešťastím sa éra cestovania vzducholoďami skončila. 

1. APRÍL

Presne pred štyridsiatimi rokmi bola v Kalifornni založená počítačová spoločnosť Apple Computer (teraz len Apple Inc.). Prvý model počítača, ktorý vyrobila, sa prerátané na dnešné peniaze predával za 1500 dolárov (1387 eur). Nemal však klávesnicu ani monitor. O osem rokov neskôr sa na trhu objavil prvý MacIntosh. 

23. APRÍL

Pred 400 rokmi ako 52-ročný v tento deň umrel slávny anglický spisovateľ, dramatik a herec William Shakespeare. Práca autora hier ako Hamlet, Othello, Rómeo a Júlia či Skrotenie zlej ženy pomáhala tvarovať anglický jazyk a jeho diela boli preložené takmer do všetkých svetových jazykov. 

Dni, ktoré tvorili históriu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

10. MÁJ

Nemecký nacistický politik a Hitlerov nástupca Rudolf Hess podnikol sólo let do Veľkej Británie s cieľom jednať o mieri. Nad Škótskom však z lietadla vyskočil padákom a bol zadržaný. Počas Norimberského procesu bol za vojnové zločiny odsúdený na doživotie. Zomrel v roku 1987 ako 93-ročný. 

Rudolf Hess
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

5. JÚL

V škótskom Edinburghu pred dvadsiatimi rokmi vyklonovali najznámejšiu ovcu na svete - Dolly. Vedec Ian Wilmut, ktorý experiment riadil, výber jej mena zdôvodnil takto: Dolly bola naklonovaná z buniek prsných žliaz a my nepoznáme pôsobivejšie prsné žľazy než tie, ktoré má Dolly Parton." 

Dni, ktoré tvorili históriu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

2. SEPTEMBER

Pred 350 rokmi vypukol Veľký požiar v Londýne. Bola vtedy nedeľa, keď o jednej hodine po polnoci začala horieť pekáreň na juhu mesta. Požiar sa podarilo uhasiť až po štyroch dňoch. Zničil 60 percent Londýna vrátane mnohých historických pamiatok. Približne šestnásť ľudí pri ňom prišlo o život. 

Dni, ktoré tvorili históriu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

21. OKTÓBER

Pred päťdesiatimi rokmi došlo v mestečku Aberfan na juhu Walesu k strašnej tragédii. Zaplavilo ho 40-tisíc metrov kubických bahna pochádzajúceho zo stien neďalekej uhoľnej bane. O život pri tom prišlo 116 detí a 28 dospelých. 

7. DECEMBER

Pred 75 rokmi Japonci napadli americkú námornú základňu Pearl Harbor na havajskom ostrove Oahu a zničili tak americkú pacifickú flotilu. 

Viac o téme: Výročie2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu