Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Katolík, ktorý chcel zastaviť holokaust: Ako prvý povedal svetu pravdu, ale nikto mu neveril

Jan Karski
Jan Karski (Zdroj: Profimedia)

VARŠAVA – Legendárny posol poľskej exilovej vlády povedal verejne ako prvý pravdu o tom, čo sa deje v nacistických a vyhladzovacích koncentračných táboroch v Poľsku. Hoci dvakrát tajne navštívil Varšavské geto a genocídu videl na vlastné oči, Západ mu nechcel veriť.

Bojovník poľského odbojového hnutia a neskôr univerzitný profesor Jan Karski sa narodil 24. apríla 1914 v Lodži. Stal sa uznávaným právnikom a diplomatom. Po vypuknutí druhej svetovej vojny sa Karski v roku 1939 dostal do zajatia Červenej armády, ale po dvoch mesiacoch sa mu podarilo utiecť a vrátiť sa do okupovaného Poľska. Stal sa členom poľskej odbojovej armády, opakovane prekračoval hranice a robil spravodajského kuriéra medzi Západom a obsadeným Poľskom.

Brat TOP nacistu Göringa zachraňoval ľudí pred Nemcami: Na Československo mal zlé spomienky

Pred jeho posledným odchodom z Poľska ho Židia v roku 1942 tajne prepašovali do Varšavského geta a z tejto návštevy sa do konca života nespamätal. „Nemalo to nič spoločné s ľudským bytím a nikdy predtým som nič podobné nezažil,“ povedal Karski v Lanzmannovom dokumente Šoa z roku 1977. Hovoril o uliciach preplnených odpadkami a na nich ležiacich nahých mŕtvolách. K tomu špina, puch a nervózny zhon. „Zapamätajte si ten obraz, rozprávajte o tom tým vonku. Nezabudnite!“ vyzývali ho sprievodcovia.

Naliehal aj na amerického prezidenta

Karski bol kuriérom poľskej exilovej vlády a v roku 1943 ako prvý naliehavo informoval spojencov o genocíde páchanej nacistami v obsadenom Poľsku. V tom roku sa Karski stretol v Bielom dome s prezidentom Franklinom D. Rooseveltom a referoval mu o vyhladzovaní Židov v Európe, ktoré videl na vlastné oči. Židov prevážali vo vagónoch smrti a potom ich nemilosrdne likvidovali. Odvážna misia katolíka s cieľom zastaviť genocídu však zlyhala. Karski nemal žiadne dôkazy, žiadne fotografie. Po tom, ako sa vrátil z tábora smrti, dostal taký silný záchvat nevoľnosti, že zvracal krv. Neverili tomu, čomu sa on sám neveriacky musel prizerať, spomína portál nadácie Jankarski.net.

Dorit utiekla ako dieťa pred nacistami: Hudba mi pomohla prekonať hrôzy holokaustu

Po skončení druhej svetovej vojny žil Karski v Spojených štátoch, kde učil 40 rokov na univerzite v Georgetowne a venoval sa východoeurópskym záležitostiam, uvádza Jewishvirtuallibrary.org. Jeho odvahu si dodnes vážia a ctia Poliaci aj Židia. Rok 2014 vyhlásil poľský parlament za rok Jana Karského pri príležitosti stého výročia narodenia tejto významnej osobnosti.

Viac o téme: HolokaustJan Karski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu