Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pohnutý život slávnej spisovateľky: Agatha Christie sa takmer zabila a na chvíľu záhadne zmizla

Agathe Christie Zobraziť galériu (4)
Agathe Christie (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN/PRAHA - Napísala celkom 70 románov a 32 súborov poviedok, ktorých sa predalo už viac ako dve miliardy. Ako najpredávanejšia spisovateľka na svete sa Agatha Christie, od ktorej úmrtia uplynie v utorok 12. januára 40 rokov, dokonca dostala do Guinnessovej knihy rekordov. V počte predaných kníh predstihol slávnu britskú autorku detektívok len William Shakespeare.

Načo nám je v reči y, nahneval sa Štúr: Záhadné zrodenie ypsilonu v spisovnej slovenčine

Dokonalé zápletky a dosť informácií, aby čitateľ mohol vraha odhaliť sám. Vraždy sa nakoniec prekvapivo, no logicky vyriešia spravidla až v záverečnej scéne. To sú typické znaky väčšiny Agathiných detektívok, ktoré sa často odohrávajú vo vidieckom prostredí.

Tou najpredávanejšou detektívkou a zároveň tiež čitateľsky najobľúbenejšou je kniha Desať malých černoškov, ktorú spisovateľka napísala v roku 1939. Románu sa na celom svete predalo vyše 100 miliónov výtlačkov.

Agatha ako dieťa.
Zobraziť galériu (4)
Agatha ako dieťa.  (Zdroj: wikimedia/Dodd, Mead Publishing House)

Narodila sa v typickej viktoriánskej rodine 15. septembra 1890 ako Agatha May Clarissa Millerová. V roku 1906 odišla do Paríža študovať hudbu a učiť sa francúzsky, ale vrodená plachosť ju vrátila domov. Dnes tak preslávené priezvisko dostala po svadbe so stíhacím pilotom Archibaldom Christiem tesne pred začiatkom prvej svetovej vojny. Počas nej pracovala ako dobrovoľná sestra a lekárnička. V roku 1919 sa im narodila dcéra Rosalinda. Svoju prvú knihu publikovala v roku 1920, nazvala ju Záhada na zámku Styles a vystupoval v nej aj neskoršie slávny hrdina, ješitný a pedantský mužíček s fúzikmi - belgický detektív Hercule Poirot. V niektorých románoch zase rieši prípady slečna Jane Marplová, ktorá je starou dámou spoliehajúcou sa predovšetkým na vlastnú intuíciu.

Známy detektív Hercule Poirot hviezdi aj na televíznych obrazovkách v podaní Davida Sucheta.
Zobraziť galériu (4)
Známy detektív Hercule Poirot hviezdi aj na televíznych obrazovkách v podaní Davida Sucheta.  (Zdroj: SITA/AP)

Vo svojich detektívkach Agatha bohato zužitkovala skúsenosti z lekárne. "Na regáloch všade okolo mňa stáli jedy. A tak je snáď celkom prirodzené, že som siahla po vražde jedom," napísala raz Agatha. Postavy jej románov tak často umierali otravami jedov, ako sú arzén, morfium, chlór alebo cyankáli.

Zlom nastal v jej živote v roku 1926. Po smrti svojej matky a rozchode s manželom jednoducho nasadla do auta a odišla. Auto našli druhý deň - s kapotou zaborenou do krovia a napoly spadnuté zo zrázu. Po desiatich dňoch ju spoznali v meste Harrogate. O svojom zmiznutí Agatha potom nikdy nehovorila.

Keď jej manželstvo po 14 rokoch dospelo ku koncu, kúpila si lístok do Orient Expresu a rozbehla sa na Blízky východ. Na cestách stretla svojho druhého muža, o 15 rokov mladšieho archeológa Maxa Mallowana. Príkladnú pevnosť tohto zväzku sama komentovala slovami: "Mať za manžela archeológa má jednu obrovskú výhodu. Čím ste starší, tým ste pre neho zaujímavejší." Po druhej svetovej vojne žili striedavo v Anglicku a v Oriente.

Takto vyzerá slávy Orient Expres
Zobraziť galériu (4)
Takto vyzerá slávy Orient Expres  (Zdroj: SITA/AP)

V 50. rokoch tiež vznikli jej slávne hry Pasca na myši a Svedok obžaloby. V tajných výletoch do iných žánrov napísala pár romantických románov a nevydarených básní. Podarenejšie bolo humorné rozprávanie o archeologických cestách po Blízkom východe Povedz mi, ako žijete.

V roku 1971 ocenila Alžbeta II. dielo kráľovnej detektívok titulom "Dáma britského impéria". Zomrela 12. januára 1976 vo veku 85 rokov.

Prípady detektíva Poirota sa však spisovateľkyňou smrťou neskončili nadobro. Jej potomkovia dali súhlas na pokračovanie príbehov britskej spisovateľke Sophii Hannahovej. Román Vraždy s monogramom vyšiel ako nový titul s Poirotom v roku 2014, v súčasnosti Hannahová dopisuje ďalšiu knihu, ktorá sa volá Closed casked (Uzavretá rakva) a vyjde v septembri 2016.

Viac o téme: Agathe Christie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu