Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Míľniky roku 1916: Pred storočím sa udiali najväčšie bitky prvej svetovej vojny aj drastický lynč

Bitka na Somme Zobraziť galériu (9)
Bitka na Somme (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Napriek tomu, že najmä Európu v roku 1916 stále sužovala prvá svetová vojna, najväčší konflikt v dovtedajších dejinách ľudstva, koleso času sa nezastavilo. Svedčia o tom mnohé vedecké objavy, kuriozity, politické zmeny, umelecké počiny aj narodenia a úmrtia známych osobností. Ktovie, čo sa bude o dnešku písať v roku 2116...

FOTOREPORTÁŽ jednej z najkrvavejších bitiek v dejinách ľudstva: Miesto, kde víťazila len smrť!

1. január - Britský kráľovský armádny lekársky zbor vykonal prvú úspešnú transfúziu pomocou krvi, ktorú ochladili a uložili.

7. január - Narodila sa Elena Ceauşescu, manželka rumunského diktátora Nicolae Ceauşescu. Po prevrate v krajine ju popravili 25. decembra 1989.

24. január - V Browningu, štát Montana, klesla teplota za jeden deň zo 6,7 ° C na -48,8 ° C, išlo o najväčšiu zaznamenanú zmenu počas 24 hodín.

29. január - Paríž prvýkrát bombardovali nemecké zeppeliny.

Kráter po bombe zo vzducholode v Paríži.
Zobraziť galériu (9)
Kráter po bombe zo vzducholode v Paríži.  (Zdroj: wikimedia/Willy John Abbot)

9. február - Tristan Tzara založil umelecké hnutie - dadaizmus. Podľa dadaistov nebol dadaizmus umelecký smer, ale jeho opak. Nakoľko sa umenie zaoberá estetikou, dadaizmus ju ignoruje, ďalej sa snažili, aby ich diela nemali žiadny význam - výklad ich diel bol celkom závislý od diváka. Vtedy bežné umenie sa snažilo pôsobiť na ľudské city, dadaizmus sa snažil urážať.

Portrét Tristana Tzaru od maďarského maliara Lajosa Tihanyiho, 1927.
Zobraziť galériu (9)
Portrét Tristana Tzaru od maďarského maliara Lajosa Tihanyiho, 1927.  (Zdroj: wikimedia/Lajos Tihanyi)

21. február - Vo Francúzsku sa začala bitka o Verdun. Bola najdlhšou v prvej svetovej vojne, skončila sa až 18. decembra. Vyžiadala si na oboch stranách životy asi 250 000 vojakov a pol milióna ranených. Na mieste bojov dodnes ležia nevybuchnuté bomby, plochy z ostnatého drôtu a nepochované pozostatky vojakov. V lesoch už stromy nerastú vzhľadom na vysoké hladiny arzénu v zemi. Do zóny sa nesmie vstupovať.

Desivé zábery z okolia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA, Profimedia, Olivier Saint Hilaire)

Míľniky roku 1916: Pred
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: wikimedia)

7. marec - V Mníchove založili nemeckú automobilku BMW (Die Bayerischen Motoren Werke).

22. marec Posledný čínsky cisár Yuan Shikai odstúpil z trónu, v krajine obnovili republiku.

Apríl - William J. Newton a Morris Goldberg vynašli vypínač na svetlo.

24. až 30. apríl - V Írsku sa uskutočnilo Veľkonočné povstanie. Došlo k vyhláseniu írskej republiky a obsadeniu budov v Dubline. Napokon sa však povstalci vzdali britskej armáde.

15. máj - Černošského poľnohospodárskeho robotníka Jesseho Washingtona brutálne zlynčoval v meste Waco, štáte Texas, dav belochov za znásilnenie a vraždu manželky svojho zamestnávateľa. Po vynesení trestu smrti ho ľudia vytiahli zo súdnej siene a na ulici mu odrezali prsty, čiastočne ho upálili a telo zavesili na strom. Je však otázne, či Jesse skutočne spáchal zločin, alebo bol len použitý ako obetný baránok.

Časti Jesseho tela sa neskôr predávali ako suveníry a z fotografií lynču boli urobené pohľadnice.
Zobraziť galériu (9)
Časti Jesseho tela sa neskôr predávali ako suveníry a z fotografií lynču boli urobené pohľadnice.  (Zdroj: wikimedia/Fred Gildersleeve)

21. máj - V Británii sa začal používať letný čas, ktorý počas vojny zaviedli aj vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku.

1. júl - 18. november - Počas bitky na Somme zahynulo viac ako milión vojakov. Len v prvý deň utrpelo Britské impérium straty na 19 240 životoch. Išlo o jednu z najkrvavejších bitiek v histórii.

Francúzske ťažké delostrelectvo.
Zobraziť galériu (9)
Francúzske ťažké delostrelectvo.  (Zdroj: profimedia.sk)

27. august - Do vojny na strane spojencov vstúpilo Rumunsko.

13. september - Cirkusového slona Mary obesili v meste Erwin, štát Tennessee, za zabitie svojho cvičiteľa Waltera "Red" Eldridga.

16. október - Margaret Sangerová otvorila prvú americkú kliniku kontroly pôrodnosti - predchodkyňu plánovaného rodičovstva.

26. október - Na svet prišiel François Mitterrand, budúci prezident Francúzska. Zomrel 8. januára 1996 na rakovinu.

1. november - V New Yorku v závodoch Endicott-Johnson oficiálne prvýkrát začal platiť 40-hodinový pracovný týždeň.

7. novemberV USA sa uskutočnili prezidentské voľby, v ktorých demokrat Woodrow Wilson tesne porazil republikána Charlesa E. Hughesa.

15. november - Zomrel poľský spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Henryk Sienkiewicz. Jeho najznámejším dielom je historický román Quo Vadis. Poslednýkrát vydýchol vo Švajčiarsku, kde ho aj pochovali. Pod jeho smrť sa podpísalo ischemické ochorenie srdca. V roku 1924 preniesli jeho pozostatky do krypty Katedrály sv. Jána vo Varšave. Rakvu sprevádzal obrovský dav.

Henryk Sienkiewicz
Zobraziť galériu (9)
Henryk Sienkiewicz  (Zdroj: wikimedia/Kazimierz Pochwalski)

21. november - Nemocničná loď Britannic počas svojej šiestej plavby po Egejskom mori narazila na mínu a za 55 minút sa potopila. O život prišlo 30 ľudí.

22. november - Spisovateľ Jack London zomrel na zlyhanie obličiek vo svojom dome v Kalifornii vo veku 40 rokov. V čase smrti trpel dyzentériou a urémiou, ktoré mu spôsobovali obrovské bolesti, kvôli ktorým užíval morfium. Práve užívanie morfia neskôr viedlo k fámam, že spáchal samovraždu. Za svoj život napísal viac ako 50 kníh.

9. december - Narodil sa známy americký herec Kirk Douglas, ktorý sa nedávno dožil úctyhodných 99 rokov. Napriek tomu, že na Oscara si nikdy nesiahol, vyslúžil si aspoň tri nominácie a mnohí si ho pamätajú napríklad z filmu Spartakus (1960). V jeho šľapajach kráča aj jeho najznámejší syn, herec Michael Douglas.

Takto vyzeral Kirk Douglas v roku 1960, keď vznikol film Spartakus.
Zobraziť galériu (9)
Takto vyzeral Kirk Douglas v roku 1960, keď vznikol film Spartakus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu