Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Černobyľ 30 rokov po jadrovej katastrofe: Unikátne VIDEO ukazuje, ako sa mení miesto duchov

Starý sarkofág dostane nový šat. Zobraziť galériu (2)
Starý sarkofág dostane nový šat. (Zdroj: youtube/European Bank for Reconstruction and Development)

LONDÝN - Nad miestom, kde v roku 1986 došlo k obrovskej jadrovej katastrofe, preletel dron a urobil zaujímavé zábery. Záznam z kamery ukazuje, ako vyzerá Černobyľ v súčasnosti a ako ďaleko pokročila obrovská stavba, ktorá ma zakryť poškodený reaktor.

VIDEO Černobyľ znovu ožíva: Rádioaktivita všetko nezničila, svet duchov sa mení na raj

Oblúk má zabraňovať ďalšiemu úniku kontaminácie z reaktora od roku 2017, kedy sa predpokladá jeho dokončenie. Zároveň bude chrániť konštrukciu pred vonkajšími vplyvmi, akým je extrémne počasie. Nový ochranný plášť sa považuje za najväčšiu stavbu vybudovanú v blízkosti silne kontaminovaných priestorov. Je 110 metrov vysoká, 165 metrov široká a 260 metrov dlhá.

Černobyľ 30 rokov po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/European Bank for Reconstruction and Development)

Stavebné práce začali v roku 2010 a nedávno došlo k prekonaniu ďalšieho míľnika, kedy boli spojené dve polovice obrieho oblúka. Ide o najväčšiu pohyblivú konštrukciu, ktorá sa zasunie nad poškodený reaktor.

O financovanie stavby nového ochranného plášťa sa postaralo medzinárodné spoločenstvo a ukrajinská vláda prostredníctvom fondu. K dnešnému dňu fond dostal od 45 darcovských krajín a organizácií takmer 1,5 miliardy eur. Európska banka pre obnovu a rozvoj, ktorá je správcom fondu a najväčším darcom, vložila príspevky vo výške približne 500 miliónov eur.

Viac o téme: Černobyľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu