Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NASA varuje pred klimatickým šokom: Nové dôkazy o globálnom ochladzovaní planéty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Nová štúdia NASA skresľuje názory odborníkov, ktorí už desaťročie upozorňujú na alarmujúce globálne otepľovanie. Klčovanie lesov a spaľovanie fosílnych palív má za následok dôsledky, o ktorých ekológovia oficiálne nehovoria.

Odborníci z NASA tvrdia, že Zem sa v oblastiach ťažkej industrializácie neotepľuje, ale naopak, ochladzuje, uvádza Express.co.uk. Spochybnili tým oficiálne teórie o príčinách globálneho otepľovania, na ktoré upozorňujú ekológovia. Znamenalo by to, že spaľovanie fosílnych palív a vysoká produkcia oxidu uhličitého vyvolávajúca skleníkový efekt nie sú zodpovedné za klimatické zmeny súvisiace s rekordnými teplotami? Vedci hovoria, že problém je komplikovanejší.

Takto bude vyzerať ďalšia etapa klimatickej katastrofy: Na Zemi sa premnožil tichý zabijak

NASA totiž nespochybňuje účinky oxidu uhličitého na globálne otepľovanie, ale upozorňuje, že aerosóly vznikajúce pri spaľovaní fosílnych palív ochladzujú prostredie. Výskum NASA sa zameral na faktory, ktoré doteraz vedci nebrali do úvahy. Vyhodnotenia zmeny klímy by totiž mali brať do úvahy celý komplex faktorov a ich možné dopady na planétu, tvrdia.

Meteorológovia vyriekli obávanú vetu: V roku 2016 nás čaká najväčšia tropická erupcia!

Pôsobenie aerosólov, ktorých vysoká koncentrácia v atmosfére dokáže ochladzovať Zem v podobe odrážania slnečných lúčov od planéty, bolo známe už dávnejšie. K odrážaniu slnečného svetla prispieva aj masívne odlesňovanie. Doterajšie klimatické modely sú však podľa špecialistov z NASA nekompletné a zjednodušené. Nové štúdie budú musieť zahrnúť do analýzy aj ďalšie faktory a vykonať podrobnejšie vyhodnotenia klimatických zmien.

NASA varuje pred klimatickým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Klimatické zmenyGlobálne ochladzovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu