Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zem sa mení na jeden veľký skleník: Zažili sme najteplejší rok v histórii a bude to horšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Vlaňajší rok bol globálne najteplejší za dobu merania, teda od roku 1880. Priemerná teplota na planéte bola 0,9 stupňa Celzia nad priemerom 20. storočia.

Informovali o tom dnes americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) a Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Podľa prepočtov NOAA bola vlani priemerná globálna teplota 14,8 stupňa Celzia.

Podľa agentúry Reuters zverejnené informácie prispejú k tlaku na obmedzenie emisií skleníkových plynov, ktoré je podľa vedcov nutné na zastavenie globálneho otepľovania a narušenie globálnej klímy.

Dáta oboch amerických úradov ukazujú, že priemerné teploty naprieč svetovými oceánmi a pevninou bola o 0,9 stupňa Celzia vyššia, než bol priemer minulého storočia. Predchádzajúci rekord pritom držal rok 2014, ktorý bol vlani prekonaný o ďalších 0,16 stupňa Celzia. Vlani tak teplota na Zemi bola prvýkrát o celý stupeň Celzia vyššie, než v predindustriálnou ére, konštatovali NOAA a NASA.

V tomto storočí bol globálny teplotný rekord prekonaný už po štvrtýkrát. "Rok 2015 bol pozoruhodný dokonca aj v kontexte širšieho, dlhodobého trendu otepľovania," povedal Gavin Schmidt, riaditeľ Goddardovho inštitútu pre vesmírne štúdie (GISS) pri americkom Národnom úrade pre letectvo a vesmír (NASA).

Prudký nárast teplôt v minulom roku čiastočne zapríčinil cyklický klimatický jav El Niňo, ktorý v dvojročných až sedemročných periódach otepľuje povrch Tichého oceánu. Vedci sa však domnievajú, že hlavnou príčinou otepľovania je ľudská činnosť, najmä spaľovanie fosílnych palív.

Dnešné údaje podčiarkujú nutnosť zníženia emisií skleníkových plynov, ak svet chce dodržať svoj záväzok udržať nárast priemernej globálnej teploty do dvoch stupňov Celzia v porovnaní s úrovňou pred druhou priemyselnou revolúciou, ako sa viac ako 190 krajín dohodlo na decembrovom klimatickom summite v Paríži.

Práve vlaňajší december bol pritom vôbec najteplejší zaznamenaný mesiac v dejinách globálneho merania. Vlani tak historické teplotné rekordy neprelomili iba dva mesiace, január a apríl. "To je prvýkrát, čo sme boli niečoho takého svedkami," konštatoval Tom Karl z NOAA.

Naopak, rekordne nízka mesačná globálna teplota bola naposledy zaznamenaná v decembri 1916 a doteraz najchladnejším zaznamenaným rokom bol podľa NOAA rok 1911.

Viac o téme: Globálne otepľovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu