Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto komando má zachrániť svet: Tajná jednotka, ktorá dostala Hussajna aj bin Ládina

Členovia bojového komanda JSOC
Členovia bojového komanda JSOC (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Oficiálne sa volajú Špeciálne operačné komando, no oveľa známejší sú ako "Lovci zabijakov". Na druhý svet už poslali nejedného zlosyna a teraz si brúsia zbrane a zuby na teroristov z Daeš.

Americký prezident Barack Obama vyslal do boja elitnú jednotku špeciálnych síl Joint Special Operations Command (JSOC). Jej úlohou je rozbiť hierarchiu Islamského štátu, ktorý sa rozmáha viac, než je koalícia na čele s USA schopná zvládnuť. Bojová jednotka o svojej práci nikdy nehovorí, no ani nemusí, pretože za ňu hovoria samotné výsledky. K jej skalpom patria Usama bin Ládin, Saddám Husajn či Abú Musab az-Zarkáwí, strojca mnohých bombových útokov al-Káidy.

Obama tento týždeň v prejave národu varoval, že vodcovia Daeš sa stanú individuálnymi cieľami. "Vodcovia ISIL sa pred nami neukryjú, sú na rade," vyhlásil.

JSOC pôvodne vznikla za účelom krátkodobých protiteroristických misií a nájazdov na získanie zbraní hromadného ničenia. Jej pôsobnosť sa ale od útokov v septembri 2001 výrazne rozšírila. Momentálne ju údajne tvorí zhruba dvesto vojakov. Podrobnosti o jej existencii vyšli na povrch ešte minulý týždeň, keď sa americký minister obrany Ashton Carter zmieňoval o aktivitách, ktoré vláda plánuje vykonať v Iraku a Sýrii. Pôjde o nálety, oslobodzovanie rukojemníkov, zhromažďovanie spravodajských informácií či snahu o dolapenie vodcu Daeš. Viac sa ale o činnosti JSOC zrejme nedozvieme; jej členovia sú totiž viazaní prísnou mlčanlivosťou.

Toto komando má zachrániť
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Činnosť komanda ale bližšie vo svojej knihe Relentless Strike (Nemilosrdný úder) opisuje vojenský novinár Sean Naylor. Podarilo sa mu odhaliť, že jednotka pripravovala sprisahanie voči Saddámovi Hussajnovi už v roku 1990, ale nakoniec od plánov ho zavraždiť upustila, pretože to vraj v tom čase nebolo uskutočniteľné. Elitní vojaci údajne tajne pôsobili v Sýrii od roku 2008, keď zabili Abu Ghadiyaha, irackého militanta, ktorý pašoval zbrane, zahraničných bojovníkov a peniaze do Iraku. Jednotka pôsobila aj v Južnej Amerike, napríklad v Kolumbii, proti drogovým barónom ako Pablo Escobar.

Viac o téme: IrakSýriaBin ládinJSOCElitné komandoBojová jednotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu