Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovák Martin vytvoril geniálnu časovú os vesmíru: Predpoveď, čo sa stane a nie je to nič dobré!

Infografika vesmíru Zobraziť galériu (2)
Infografika vesmíru (Zdroj: Martin Vargic)

BRATISLAVA - História vesmíru je tak stará, že si to nevieme ani predstaviť. Existencia ľudstva z nej tvorí len nepatrný, zanedbateľný podiel. Talentovaný mladík vytvoril časovú os vývoja kozmu, pričom umným spôsobom pripomenul tie najdôležitejšie udalosti a trúfol si aj predpovedať budúcnosť.

Martin Vargic je mladý dizajnér z Bratislavy, ktorý trávi voľný čas vytváraním rôznych máp a infografík. Tá najnovšia zachytáva celú, 13,8 miliardy rokov dlhú, históriu vesmíru. Vrátane prognózy na ďalších desať miliárd rokov. Časovú os vytvoril na základe vedeckých prác a časopisov a výskumov. Je odlíšená štyrmi základnými farbami, podľa toho, či mapuje históriu vesmíru, Zeme, života na Zemi či ľudstva. 

Začína Veľkým treskom, ďalej pripomína formovanie prvých galaxií a čiernych dier zhruba pred 13 miliardami rokov, vznik ozónovej vrstvy a prvých oceánov a minerálov na Zemi, vývoj dinosaurov, oddelenie Južnej Ameriky od Antarktídy, vývoj prvého hominida australopiteka i začiatok doby ľadovej, vývoj neandertálca, ktorý začína migrovať z Afriky do iných častí sveta. No a tu už prechádzame do budúcnosti, ktorú Vargic na základe dostupných údajov predpovedá. Ročné obdobia sa prevrátia, zima sa na severnej pologuli začne v júni, Niagarské vodopády a pyramídy v Egypte zerodujú, zmení sa pohyb hviezd na nočnej oblohe, 99 ľudských štruktúr sa z ničoho nič bez stopy vyparí, Zem zasiahne asteroid o priemere jedného kilometra, koralové útesy sa spamätajú z okyslenia oceánu, biodiverzita sa zotaví z ľudského vyhynutia, na Antarktíde sa roztopí všetok ľad, Afrika sa zrazí s Euráziou, obežná dráha Zeme sa stane nepredvídateľnou, Zem opäť zasiahne asteroid, tentokrát s priemerom desať kilometrov, v dôsledku spomalenia rotácie Zeme bude mať deň 25 hodín, sformuje sa nový superkontinent, obnovia sa všetky zásoby fosílnych palív, žiarivosť Slnka stúpne o päť percent, Zem zasiahne zničujúce žiarenie gamma, zastaví sa fotosyntéza a vyhynie 99 percent všetkých druhov na Zemi, oceány sa vyparia, vonkajšie jadro Zeme zamrzne a neskôr sa spolu s Venušou vyparí, Slnko sa transformuje na bieleho trpaslíka

 

Martina (17) už poznajú na celom svete: Talent preslávený mapou internetu však dokáže viac

"Dúfam, že pomôže širokej verejnosti pochopiť časový vývoj prírody a histórie. Že sa vďaka tejto infografike ľudia dozvedia viac o minulosti a budúcnosti nášho solárneho systému a vesmíru, a že zvýši záujem verejnosti o vedu a astronómiu," povedal Martin portálu The Huffington Post. 

Slovák Martin vytvoril geniálnu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Martin Vargic)

Viac o téme: InfografikaMapaZemVesmírMartin vargic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu