Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nová hrozba pre Európu: Superodolná baktéria, ktorú nedokáže zabiť ani najsilnejšie antibiotikum!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Odborníci varovali pred baktériou, ktorá je odolná voči všetkým doteraz známym typom antibiotík. Vedia už dokonca o mužovi, ktorý sa ňou nakazil. Vedci sa teraz pokúšajú prísť na spôsob, ako túto pliagu poraziť, ešte predtým, než by mohla v Európe spôsobiť epidémiu.

Dánski experti vo štvrtok oznámili, že objavili stopy baktérie E.coli, na ktorú nezaberajú ani tie najnovšie vyvinuté antibiotiká, informoval portál Statnews.com venujúci sa problematike zdravia a medicíny . Môže za to mimoriadne odolný zmutovaný gén mcr-1, ktorý obsahuje. Podobne odolný kmeň sa len pred dvoma týždňami našiel v Číne v prasatách a v ľuďoch. Objav znamená, že baktéria prekročila hranice jedného regiónu a dostala sa až do Európy.

Nová hrozba pre Európu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prišli na to vedci z Národného inštitútu jedla spadajúceho pod Technickú univerzitu v dánskom Soborgu a Štátneho inštitútu pre séra v Kodani. Po tom, ako sa dozvedeli o náleze v Číne, prehľadali vo svojich laboratóriach génovú databázu s približne 3000 vzorkami baktérie E.coli. Na ich veľké prekvapenie našli až šesť vzoriek, pričom pôvod niektorých z nich siaha do roku 2012. "Neprekvapilo ma to, hoci som pevne dúfal, že tam nič nenájdeme," povedal Frank Aarestrup, šéf genomického epidemiologického oddelenia na inštitúte jedla. Jedna vzorka pochádzala od človeka, ktorý necestoval mimo krajinu. Ďalších päť sa našlo vo vzorkách hydiny dovezenej z Nemecka. Zatiaľ ale nie je známe, či kurence boli v Nemecku vyrobené, alebo tam boli len dovezené. 

Nová hrozba pre Európu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

 

Sme na pokraji antibiotickej apokalypsy: Bez nových liekov budeme zomierať na bežné choroby

Čo robí situáciu ešte znepokojujúcejšou je fakt, že novoobjavená E.coli je odolná aj voči antibiotiku kolistín, ktorý sa používal práve na liečbu chorôb vyvolaných touto baktériou. Už roky sa kolistín nepoužíval, pretože jeho užívanie vyvolávalo vážne vedľajšie účinky. Ale v dôsledku toho, že čoraz viac baktérií sa stáva odolných voči novým liekom, vyťahujú vedci staré "zbrane". 

Nová hrozba pre Európu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Aarestrup varoval, že svet ešte celkom nechápe závažnosť hrozby, ktorú predstavuje nárasť antibiotickej rezistencie. Mnohé postupy, považované za zázrak modernej medicíny, ako napríklad transplantácia orgánov či umelých kĺbových protéz, sa nebudú môcť vykonávať, pokiaľ lekári nenájdu spôsob, ako zabrániť predoperačným infekciám, resp. ich liečiť. Podľa odborníkov je situácia alarmujúca, pretože v ohrození sú milióny životov. Ak sa už raz človek nainfikuje zmutovanou E.coli, jeho imunitný systém bude oslabený a zabiť by ho v takom prípade mohlo aj menej závažné ochorenie, ktoré by inak prekonal. Dokonca aj britský premiér David Cameron priznal obavy z toho, že "medicína by sa mohla vrátiť do obdobia temna". 

 

Viac o téme: BaktériaEpidémiaE.coli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu