Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Varovanie vedcov, po ktorom ženy zblednú: Antibiotiká súvisia s pohlavne prenosnými chorobami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

DAEJEON - Užívate často antibiotiká? Zbystrite pozornosť. Vedci totiž prišlo na to, že by mohli mať nepríjemnú súvislosť s pohlavne prenosnými chorobami.

Antibiotiká majú podľa odborníkov schopnosť blokovať imunitný systém v jeho boji s herpetickým vírusom. Čím viac antibiotík človek užíva, tým vyššia je pravdepodobnosť, že sa nakazí sexuálne prenosnou chorobou. Lieky totiž u žien dokážu narušiť mikroflóru v pošve a viesť k strate bakteriálnej diverzity, čo umožňuje ľahšie získanie infekcie.

Nová hrozba pre Európu: Superodolná baktéria, ktorú nedokáže zabiť ani najsilnejšie antibiotikum!

Keď kórejskí a japonskí vedci z Jieun Oh inštitútu testovali svoje hypotézy na myšiach, tie po liečení antibiotikami podľahli vírusu genitálneho herpesu oveľa rýchlejšie. Všetky myši, ktoré boli pred nakazením liečené antibiotikami, po vypuknutí infekcie do 11 dní zomreli. Už dlhšie je známe, že mikroflóra zohráva dôležitú úlohu pri antivírusovej imunite. Vedci však teraz na základe pokusu s myšami dospeli k záveru, že užívanie antibiotík narúša prirodzenú mikroflóru vaginálneho tkaniva a zvyšuje riziko pohlavne prenosných chorôb. Štúdiu uviedla Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Varovanie vedcov, po ktorom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: AntibiotikáPohlavné choroby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu