Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Proroctvo Nostradama, z ktorého zamrazí: Príde tretí ancikrist, svetová vojna a koniec ľudstva

Nostradamus mal predpovedať IS Zobraziť galériu (4)
Nostradamus mal predpovedať IS (Zdroj: sita/ap, archív)

LONDÝN - Francúzsky prorok Nostradamus vraj predpovedal rozmach Islamského štátu, ktorý chce ovládnuť niektoré časti Európy. Tieto snahy majú viesť k rozpútaniu tretej svetovej vojny. Názory na jeho proroctvá sa však rôznia.

Nostradamus presne predpovedal vzostup Napoleona aj Hitlera - dvoch ancikristov, po ktorých má prísť tretí. Takže keď v šestnástom storočí tvrdil, že ten posledný má byť hrôzostrašnejší než tí dvaja predošlí dokopy, a má ovládnuť svet počas 27 rokov trvajúcej vojny, mal na mysli Islamský štát?

Proroctvo Nostradama, z ktorého
Zobraziť galériu (4)

Viacerí výskumníci sú presvedčení o tom, že Francúz, ktorý zomrel v roku 1566, predpovedal súčasné barbarské činy páchané IS na Blízkom východe, vrátane snahy o rozšírenie kalifátu až na územie Európy. Stránka Nostradamus2242.com upozorňuje na rozvíjajúce sa udalosti v Iraku a Sýrii, sektárske násilie i na organizáciu, ktorá vzíde z al-Kájdy. Píše dokonca, že tretia svetová vojna sa v dôsledku toho začne ešte tento rok a v roku 2242 svet úplne zanikne.

"Cieľom IS je Mezopotámia, dnešný Irak. IS je vďaka svojim početným prispievateľom najbohatšia teroristická organizácia na svete. Jeho členovia nosia čierne vlajky a odev a vyznávajú tyranské právo šaría," uvádza webstránka.

Proroctvo Nostradama, z ktorého
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: alhayat)

Mnohí špekulujú, či Nostradamus tým tretím a zároveň posledným ancikristom naozaj myslel Islamský štát. Už pri skorších výkladoch jeho prác totiž došlo k omylom, keď sa napríklad predpokladalo, že tretia svetová vojna začne okolo roku 1999. Niektorí odborníci v tejto súvislosti došli k záveru, že vojna už vlastne prebieha a približne desať rokov by do nej zúčastnené strany mali zapojiť aj jadrové zbrane. Taktiež existuje veľa možností, kto by mohol byť posledným ancikristom. Bolo a je z čoho vyberať - Saddám Husajn, Usama bin Ládin či najnovšie vodca Islamského štátu abú Bakr Bagdádí.

Abú Bakr al-Bagdádí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Medzi zástancov teórie o tom, že Nostradamus predvídal IS, patrí spisovateľ John Houge. Ten sa považuje za svetového odborníka na francúzskeho veštca a prorocké tradície sveta. Podľa neho predpovedal intervenciu USA v Iraku. "Keď sa obzrieme o niekoľko storočí späť, uvidíme, že Nostradamus vedel, že armáda obsadí Mezopotámiu (dnešný Irak) a predpovedal aj výsledok tohto konfliktu," vysvetľuje Houge. "Štvoveršie 61 z knihy Proroctvá znie: "Veľký hostiteľ a sekta križiakov sa zhromaždia v Mezopotámii (Iraku). Z neďalekej rieky (Eufrat) vyvstane spoločnosť, ktorá bude uctievať zákon nepriateľa."

 

Posledné proroctvo Baby Vangy o Európe: Rok 2016 bude najväčšou skazou

Triezvejšie uvažujúci experti ale tvrdia, že najmenej polovica z Nostradamových veštieb sa nezakladá na pravde a vyžaduje si veľkú dávku predstavivosti, aby na ich základe človek usúdil, že dnešné udalosti niekto predpovedal päťsto rokov dozadu. Argumentujú tým, že na Blízkom východe v súčasnosti prebieha toľko konfliktov, že je ľahké prepojiť hociktorý z nich s prorokovými veršami.

 

Viac o téme: NostradamusProrokIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu