Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Španielsko šokovali "biblické morové rany": Vedci vraj našli odpoveď na záhadu krvavého dažďa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

SALAMANCA - Španielskym vedcom sa zhruba po roku podarilo rozlúštiť záhadu "krvavej vody", ktorá sa na jeseň minulého roka nečakane objavila vo fontánach a ďalších vodných nádržiach pri domoch niekoľkých dedín v severozápadnej časti krajiny - pôvodcom bol istý druh rias. Niektoré otázky ale stále zostávajú nezodpovedané, napísal vedecký server Live Science.

EXKLUZÍVNE Významný historik prehovoril o záhadách a temných miestach slovenských dejín

Obyvatelia boli zdesení, keď vo svojich fontánkách objavili vodu, ktorá vyzerala, ako by sa odohrala desivá vražda. Podľa vedcov z univerzity v Salamanke ale nešlo o vyčíňanie zabijaka, ale mikroskopických sladkovodných rias s latinským menom Haematococcus pluvialis, ktoré produkujú červený pigment, ak sú niečím podráždené.

Nepotvrdili sa tak prvé špekulácie, ktoré z červenej vodnej pohromy vinili čokoľvek od kontaminácie zhodenej z lietadiel až po biblické rany morové. Napriek tomu ale niektoré otázky ostávajú zatiaľ nevyriešené - predovšetkým to, ako sa Haematococcus pluvialis do Španielska dostala. Táto riasa sa vyskytuje hlavne v Severnej Amerike a pozdĺž atlantického pobrežia Európy, ale prakticky nie v tejto časti Španielska.

Viac o téme: Krvavá voda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu