Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci analyzovali lásku: Ak chcete osudového partnera, hľadajte medzi deviantmi, má to ale háčik

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BARCELONA - Myslíte si, že nemáte šťastie v láske? Možno nie ste ďaleko od pravdy. Španielski vedci totiž preskúmali tisíc heterosexuálnych mužov a žien, aby zistili, akí ľudia majú najväčší úspech vo vzťahov. Výsledok vás prekvapí.

Podľa odborníkov majú najväčšiu šancu na uspokojivý romantický vzťah ľudia s extrémnymi rysmi osobnosti, resp. s patologickými prejavmi, ako je neurotická úzkosť alebo impulzívnosť, čo preukázal výskum na vzorke 1000 heterosexuálnych mužov a žien s rôznymi osobnosťami. V preklade to znamená, že ak chcete zvýšiť svoje šance na dlhodobý a romantický vzťah, zalovte medzi deviantmi.

Rozprávkový príbeh lásky: Amy a Justin na seba zabudli, dnes chystajú svadbu

Má to však aj háčik. Z výskumu totiž vyplynulo, že ľudia s patologickými rysmi osobnosti môžu mať počas života viac partnerov, ale aj detí – a to nielen s jedinou osobou. Výsledky sa však líšili aj medzi pohlaviami. Kým šťastnejší vo vzťahu sú muži s obsedantno-kompulzívnymi rysmi, pretože si zvyknú hľadať dlhodobého partnera a romantickú lásku, u žien je to inak, informoval Daily Mail.

Devianti sú evolučne výhodní

Ženy, naopak, mali oproti mužom o 34 percent vyššiu šancu nájsť si životnú lásku, ak mali neurotické osobnostné črty a vedci sa domnievajú, že patologické rysy osobnosti by mohli byť určitou evolučnou výhodou. „Niektoré z vlastností, ako impulzívna smelosť, pravdepodobne predchádzali ľudstvo samo,“  povedal vedúci výskumu Fernando Gutiérrez.

Nemožné byť spolu na celý život? Tieto hollywoodske páry vám dokážu opak!

Patologické osobnosti k sebe zvyknú prilákať viac krátkodobých partnerov ako priemerní ľudia. Sú totiž spurní, sebeckí, prekračujú pravidlá, nezávislí a často aj veľmi spontánni a nerozumní, čím dokážu očariť viac ľudí. Zároveň vedci zistili, že muži s obsedantno-kompulzívnymi rysmi zvyknú mať aj vyšší príjem, čo môže byť takisto dôvodom ich atraktivity u opačného pohlavia. Vzhľadom na relatívne malý počet osôb zapojených do výskumu môžu byť závery  špekulatívne. Napriek tomu výsledky naznačujú, že deviantné osoby sú nositeľmi rozdielov, ktoré môžu byť evolučne výhodné.

 

Viac o téme: LáskaVzťahDeviant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu