Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Stačí Ficov podpis a exposlanec Jánoš má po chlebe! Vysvetlí balíčky s peniazmi?

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: PR)

Predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová vyzýva premiéra Fica, aby v prípade kauzy exposlanca Vladimíra Jánoša prvýkrát v histórii využil zákon o preukazovaní pôvodu majetku.

Nad bývalým poslancom Vladimírom Jánošom, ktorý sa nemilo preslávil v marci tohto roku, sa opäť zmráka. Začiatkom minulého týždňa sa totiž na Facebooku objavilo video, v ktorom jeho exmanželka porozprávala o detalioch z ich manželstva. Okrem toho v ňom prezradila, že jej muž nosil domov stovky zväzkov bankoviek z Hornonitrianskych baní Prievidza. Celkovo malo ísť o milióny eur.

Práve v takejto situácii, kedy nie je stopercentne jasné odkiaľ peniaze Jánoš získal, by bolo potrebné využiť zákon o preukazovaní pôvodu majetku. “Bola by veľká škoda, ak by sa v prípade kauzy exposlanca Jánoša prvýkrát v histôrii nevyužil tento zákon práve v oblasti, pre ktorú bol prioritne vytvorený,” zdôraznila predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová. Zároveň doplnila, že hoci zákon schválil vládny Smer krátko pred voľbami v roku 2010, zatiaľ nebol použitý v prípade žiadneho politika.

Bezzubý zákon tak už päť rokov čaká na svoje prvé využitie v praxi. A aj keď polícia dostala vyše sto hlásení, na súd sa nedostal ani jediný prípad. Pritom by sa mal zákon využiť v situácii, ak dôjde k podozreniu, že majetok presahuje zverejnený príjem o viac ako 570-tisíc eur (1500-násobok minimálnej mzdy). Exposlanec by sa tak tomuto preskúmaniu nemal vyhnúť.

V majetkových priznaniach totiž Jánoš uviedol v rokoch 2005 - 2014 celkový príjem vo výške 273 848,12 eur. “Jeho priznaný prijem však výrazne presahuje nadobudnutý majetok za posledné roky o viac ako 570-tisíc eur, čo je zákonom stanovená hranica na preskúmanie a využitie zákona v praxi,” upozornila Babitzová.

Keďže tento zákon navrhovala do parlamentu vláda pod vedením premiéra Fica, schválil ho parlament hlasmi jeho strany, Šanca verí, že ho plánuje už konečne aj využiť. “Aby sme uľahčili premiérovi prácu, pripravili sme kompletný návrh podania. Chýba na ňom iba jeho podpis. Stačí, aby ho doplnil a podanie môže odísť,” dodala šéfka Šance Eva Babitzová.

Stačí Ficov podpis a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PR)

-Reklamná správa-

Viac o téme: Eva BabitzováŠanca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu