Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sprisahanie proti anglickej korune: Takto chceli vyhodiť do povetria parlament aj s kráľom

Známa maska Guya Fawkesa
Známa maska Guya Fawkesa (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN/PRAHA - Noc zo 4. na 5. novembra 1605 patrí medzi dátumy, kedy sa rozhodovalo o budúcnosti Veľkej Británie. Sprisahanci, nespokojní s vládou kráľa Jakuba I. a hlavne jeho postojom ku katolíkom, sa vtedy pokúsili vyhodiť do povetria anglický parlament aj s kráľom, ktorý mal začať jeho zasadnutie. Prípravy sa ale nepodarilo úplne utajiť, a tak deň pred útokom, plánovaným na utorok 5. novembra, prehľadávali kráľovi verní parlament a okolie.

VIDEO Temné dejiny socializmu: V Československu popravili strašidelným spôsobom stovky ľudí

Pri prvej prehliadke narazili v podzemí na vojaka strážiaceho vraj hromadu palivového dreva. V skutočnosti to ale bol Guy Fawkes, jeden zo sprisahancov, ktorý chcel aj za cenu vlastného života odpáliť sudy so strelným prachom ukrytým pod drevom. Pri druhej prehliadke, už v utorok nad ránom, u Fawkesa našli zápalky a zapaľovače a nakoniec odhalili aj nachystané výbušniny. Sprisahanie bolo prezradené a keď zadržaný spiklenec na mučidlách prehovoril, začalo zatýkanie.

Fawkes bol odsúdený spolu s ďalšími konšpirátormi k obeseniu a rozštvrteniu v Londýne. Okamih pred začiatkom exekúcie 31. januára 1606, keď šplhal na popravisko, skočil z rebríka, zlomil si väzy a zomrel okamžite. Výročie odhalenia nepodareného sprisahania dodnes Briti oslavujú - berú ho ako príležitosť na všeľudovú veselicu s množstvom alkoholu a pyrotechnickými zábavami. Tradíciou je upaľovanie figurín Fawkesa, súčasných pápežov i osobností, ktoré momentálne Britom pijú najviac krv.

Viac o téme: Guy Fawkes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu