Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žena si fúkala príliš silno nos: To, čo nasledovalo, šokovalo aj lekárov!

Opuch očí mohol spôsobiť slepotu Zobraziť galériu (2)
Opuch očí mohol spôsobiť slepotu (Zdroj: BMJ)

LONDÝN - Možno sa budete čudovať, ako si už len môžete ublížiť pri takom fúkaní nosa, ale 32-ročná Britka svojím prípadom dokázala, že možné je takmer všetko. Vďaka násilnému vyprázdňovaniu svojho čuchového orgánu skončila v nemocnici a hrozilo jej, že príde o zrak.

Medicínsky zázrak: Lekári dokázali chlapčekovi (1) znovu pripevniť hlavu, oddelenú po nehode!

Bizarné medicínske prípady sa nedejú každý deň, ale ešte stále sa nájdu také, ktoré dokážu prekvapiť aj odborníkov. Jedným z nich je aj udalosť opísaná v časopise British Medical Journal, pri ktorej si pacientka pred príchodom do nemocnice v Leicesteri prudko fúkala nos.

Do zdravotníckeho zariadenia zamierila po tom, čo jej oči opuchli do veľkosti golfových loptičiek a lekári potvrdili, že ak by sa situácia neriešila, mohla oslepnúť. Tlak vytvorený opuchom by totiž mohol vážne poškodiť zrakový nerv.

Podľa testov jej nepriaznivý stav spôsobil orbitálny emfyzém, opuch vyvolaný vzduchom, ktorý sa nahromadil v mäkkých tkanivách okolo očí. Taktiež odhalili zlomeninu v nose. "Aj keď je orbitálny emfyzém obvykle spájaný s traumou, tento prípad ukazuje spontánny dôvod kvôli násilnému fúkaniu nosa. Spontánna zlomenina nosovej kosti nebola nikdy predtým popísaná v literatúre," uvádza sa v časopise.

Ženu liečili antibiotikami, aby zmiernili opuch, ktorý v niektorých prípadoch môže trvať až dva týždne.

Žena si fúkala príliš
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: BMJ)

Viac o téme: NosFúkanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu