Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vatikán takmer sto rokov tajil prevýchovný tábor pre kňazov: Liečia v ňom sexuálne chúťky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Vatikán má špeciálne miesto, kam posiela na prevýchovu kňazov s nevhodnými sexuálnymi prejavmi. Podľa slov bývalého kňaza ide o kláštor, v ktorom majú byť duchovní vyliečení. Keby terapiu odmietli, boli by z cirkvi vylúčení.

„Vatikán posiela homosexuálnych kňazov do kláštora, aby sa liečili z homosexuality,“ povedal Mario Bonfanti, ktorého požiadali, aby odišiel do severotalianskeho kláštora Venturini v Trente po tom, ako vyšli najavo jeho homosexuálne sklony. Napriek tomu, že sľub celibátu neporušil, pred tromi rokmi ho z cirkevných radov vylúčili a svoju farnosť na Sicílii musel opustiť, uviedol portál Christiantoday.com. „Existuje kláštor, kde posielajú kňazov s nevhodnými sexuálnymi tendenciami,“ povedal 44-ročný muž.

Pápež František prekvapil: S priateľom homosexuálom sa privítal vrelým objatím

Nedávno spôsobil rozruch vo Vatikáne vysoko postavený poľský teológ a katolícky kňaz Krysztof Olaf Charamsa, ktorý sa deň pred začiatkom biskupskej synody o manželstve a rodine verejne priznal k homosexualite. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi označil načasovanie jeho kroku za nezodpovedné. „Chcem, aby cirkev a moja komunita vedeli, kto som: Som homosexuálny kňaz, ktorý je šťastný a hrdý na svoju identitu. Som pripravený niesť za to následky. Ale prišiel čas, aby cirkev otvorila svoje oči pred homosexuálnymi veriacimi a pochopila, že riešenie, ktoré navrhuje - úplná abstinencia pohlavného života - je neľudské,“ povedal 43-ročný Charasma, člen Kongregácie pre náuku viery a sekretár Medzinárodnej teologickej komisie pre taliansky denník Corriere della Sera.

Prvý, kto sa vo Vatikáne priznal k homosexualite

Charasma, žijúci ostatných 17 rokov v Ríme, je prvým aktívne pôsobiacim duchovným vo Vatikáne, ktorý sa priznal k svojej sexuálnej orientácii. „Sám by som sa stratil v nočnej more mojej popieranej homosexuality, ale Boh nás nikdy nenechá samých. Myslím si, že ma doviedol k tomu, že som sa odhodlal k tomuto veľmi vážnemu existenciálnemu rozhodnutiu,“ uviedol Charamsa.

Obaja kňazi boli nútení cirkevné rady opustiť. V rámci oficiálnej doktríny totiž katolícka cirkev trvá na tom, že homosexualita je vnútorná porucha a vedomá voľba človeka. Nie danosť, s ktorou sa ľudia rodia.

Krysztof Olaf Charamsa
Zobraziť galériu (3)
Krysztof Olaf Charamsa  (Zdroj: SITA/AP)

Liečia aj tých, ktorí majú problém s pohlavím"

Kláštor Venturini bol založený v roku 1928 a ako uvádza Telegraph.co.uk, má veľké ubytovacie kapacity. Kňazi tu nájdu pokoj a pomoc aj zo strany psychológov a psychiatrov. Podľa Gianluigiho Pasta (71), predstaveného kláštora, sem kňazi chodia hľadať osobnú reflexiu, ale v súčasnej dobe za jeho múrmi nemajú pedofilného ani homosexuálneho duchovného. Zariadenie totiž podľa jeho slov nepomáha len tým kňazom, ktorí majú „problém s pohlavím“, ale aj alkoholikom či takým, ktorí trpia depresiou.

Vatikán však nechcel potvrdiť, či sa kláštor zaoberá aj pomocou homosexuálnym kňazom. Homosexuálne komunity v Taliansku však prezradili, že často dochádzajú do kontaktu s mníškami alebo kňazmi, ktorí svojou orientáciou a následnými tajnými vzťahmi veľmi trpia.

Charamsa s priateľom
Zobraziť galériu (3)
Charamsa s priateľom  (Zdroj: SITA/AP)

 


 

Viac o téme: KláštorKňazHomosexualitaVenturini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu