Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vaša výška vás môže zabiť: Vedci odhalili spojitosť medzi centimetrami a rakovinou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Švédski vedci odhalili viac než znepokojivú súvislosť medzi výškou človeka a rakovinou. Čím viac narastiete, tým väčšie riziko ochorenia na niektoré druhy rakoviny vás bude celý život prenasledovať. Každých desať centimetrov zvyšuje riziko o 11 až 18 percent, a to rovnako u žien aj mužov. Pri rakovine kože a prsníkov sa toto riziko zvýši dokonca až o 20 až 30 percent!

Je dávno známe, že obezita, zlé stravovacie návyky či fajčenie predstavujú veľké riziko, že lekári vo vašom tele objavia rakovinové bunky. „Vyšší ľudia majú väčší počet buniek, ktoré sa môžu potenciálne stať rakovinovými. Môže to byť aj tým, že vyšší jedinci majú väčší príjem energie, ktorý bol už predtým spojený s rakovinou,“ vysvetľuje doktorka Emelie Benyi.

Švédky Karolinska Institute analyzoval dáta od 5,5 milióna ľudí, ktorí sa narodili v rokoch 1938 až 1991. Medzi najčastejšie druhy rakoviny, ktoré sa počas výskumu objavili, bola rakovina kože. Každých 10 centimetrov nad priemerom zvyšuje riziko tejto choroby o 30 percent, pričom rovnaká výška u žien zvyšuje riziko rakoviny prsníka o 20 percent.

Informácie pre webstránku Metro.co.uk potvrdila aj Sarah Williamsová, manažérka v britskom Inštitúte pre výskum rakoviny: „Tieto zistenia sa zhodujú s predchádzajúcimi výskumami, ktoré takisto naznačovali, že vyšší ľudia môžu mať vyššie riziko vzniku rakoviny.“ Podľa jej názoru je vysvetlenie jednoduché – vyšší ľudia majú viac buniek, preto je riziko vyššie. Najmä v súvislosti s inými negatívnymi faktormi, ako je fajčenie či zlá strava.

Viac o téme: VýškaTestyRakovinaVedci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu