Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štát chaosu a kto bojuje proti komu: Dôležité fakty, vďaka ktorým pochopíte vojnu v Sýrii

Rozdelenie Sýrie podľa toho, kde aká skupina prevzala nadvládu Zobraziť galériu (8)
Rozdelenie Sýrie podľa toho, kde aká skupina prevzala nadvládu (Zdroj: Twitter)

DAMAŠK - V občianskej vojne v Sýrii proti sebe od začiatku marca 2011 stojí režim prezidenta Bašára Asada a rôzne opozičné ozbrojené skupiny, z ktorých najsilnejšia je radikálna sunnitská organizácia Islamský štát (IS). Tá už má pod kontrolou viac ako polovicu krajiny. Asadov režim ovláda po vyše štyroch rokoch od vypuknutia vojny, ktorá si vyžiadala okolo 250 000 obetí a z domovov vyhnala vyše 11 miliónov ľudí, len asi pätinu územia Sýrie. Tu sú základné údaje o hlavných silách vo vojne v Sýrii.

1. Asadov režim a jeho spojenci

Sýrska armáda, ktorá mala na začiatku konflitku okolo 300 tisíc vojakov v bojových jednotkách, je teraz podľa odhadov najmenej o polovicu slabšia z dôvodov úmrtí, zbehnutia či chaosu. Vládne vojská stratili dve tretiny územia štátu na úkor IS a ďalších skupín. Napriek tomu Asad kontroluje strategické miesta ako metropola Damašk, mestá Hamá a Homs v strede krajiny, pobrežie a časť mesta Halab, teda oblasti, kde teraz žije asi polovica obyvateľov Sýrie. Provládne milície majú celkovo 150 tisíc až 200 tisíc mužov, najsilnejšie sú Sily národnej obrany, ktoré vznikli v roku 2012 a majú 90 tisíc bojovníkov. K nim sa pridávajú viaceré menšie skupiny pôvodom z Libanonu, Iránu, Iraku či Afganistanu, z ktorých najväčší je libanonský šiitský Hizballáh, ktorý v Sýrii podľa odhadov disponuje 8000 vojakmi. Na strane Asadovej vlády zostáva Rusko, Irán aj Čína. Rusko, ktoré využíva základňu v prístavnom meste Latákíja, začalo v stredu letecké útoky v Sýrii, údajne proti teroristickým skupinám.

Štát chaosu a kto
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

2. Povstalci a hnutie An-Nusra

- Jednou z najsilnejších povstaleckých skupín je Ahrár-aš-sám. Vznikla v roku 2011 a platená je údajne z krajín Perzského zálivu a z Turecka. Prítomná je na severe krajiny a v Damašku. Pôvodne radikálne salafistická organizácia sa v poslednom čase prezentuje ako umiernená.

- Radikálne sunnitské hnutie An-Nusra, ktoré sa hlási k teroristickej organizácie al-Kájda, je popri Islamskom štáte najdôležitejšou džihádistickou skupinou v krajine. Vedie ju abú Muhammad Džulání a USA ju zaradili na zoznam teroristických skupín. Ovláda provinciu Idlib na severozápade Sárie, kde spolupracuje s ďalším rebelskými formáciami. Prítomná je v Halab a na juhu krajiny.

Štát chaosu a kto
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

- Tieto dve skupiny patria do povstaleckej Armády dobytia, ktorá vznikla tento rok a podľa odborníkov ju financujú krajiny okolo Perzského zálivu.

- V oblasti Damašku pôsobí aj skupina Džajš Islam, ktorú vedie Zahrán Alúš.

- Ďalší povstalecký Južný front, zložený z protivládnych bojovníkov, ale aj islamistických skupín, pôsobí v južnej provincii Dara.

3. Islamský štát

Radikálna suniitská organizácia Islamský štát má teraz pod kontrolou viac ako polovicu Sýrie. IS, ktorý vlani v júni vyhlásil v Sýrii a Iraku kalifát (vládu hlavy moslimskej obce), ovláda asi 100 tisíc kilometrov štvorcových v deviatich provinciách na západe a severe krajiny (Homs, Rakka, Dajr az-Zaur, Hasaká, Hama, Halab, Damašk, Damašk mesto a Suvajda), skôr ide ale o riedko obývané oblasti. Vodcom ISIL je abú Bakr Bagdádí alias kalif Ibrahim. Hlavné sídlo IS sa momentálne nachádza v sýrskom meste Rakka. Podľa odhadov sa k IS v Iraku a Sýrii pridalo od roku 2011 približne 30 tisíc zahraničných bojovníkov. IS sa tiež stal neslávne známym zabíjaním zahraničných rukojemníkov i ničením kultúrnych a historických pamiatok. V auguste napríklad radikáli zničili v historickom meste Palmýra Belov chrám, asi najznámejšiu pamiatku v mieste z roku 32 nášho letopočtu zapísanú na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Štát chaosu a kto
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

4. Kurdi

Kurdi, ktorí žijú v Sýrii na severe a severovýchode krajiny, bránia svoje územia po odchode vládnych vojsk sami. Podporuje ich medzinárodná koalícia, ktorá im napríklad tento rok v januári pomohla vytlačiť radikálov z IS z kurdského pohraničného mesta Kobani. To v septembri 2014 padlo do rúk IS. Kvôli bojom o Kobani sa dalo na útek do Turecka 200 tisíc ľudí.

Štát chaosu a kto
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

5. Opozícia

Národná koalícia síl revolúcie a sýrskej opozície (NCSROF) je zastrešujúcou koalíciou opozičných síl z exilu aj zo Sýrie. Vznikla v novembri 2012 v katarskej Dauhe, jej členom je napríklad Sýrska národná rada (SNC). Na čele od januára stojí Chálid Chúdža.

Štát chaosu a kto
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

6. Medzinárodná koalícia

Vzhľadom na násilnosti zo strany IS začali vlani v septembri USA a niektoré arabské krajiny (Jordánsko, Bahrajn, Katar, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty) letecké údery proti pozíciam IS v Sýrii (operácia vlani v októbri nazvaná Inherent Resolve, Bytostné odhodlanie). K operácii sa neskôr pripojili ďalšie západné štáty vrátane Británie a Francúzska.

Islamský štát prevzal kontrolu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: VojnaSýriaBašár AsadIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu