Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lekári bez hraníc žiadajú tvrdé tresty za krvavý útok na nemocnicu: Bol to vojnový zločin!

Útok na organizáciu Lekári bez hraníc v Kundúze Zobraziť galériu (2)
Útok na organizáciu Lekári bez hraníc v Kundúze (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) požiadala dnes o nezávislé medzinárodné vyšetrovanie sobotňajšieho náletu na jej nemocnicu v severoafganskom Kundúze, pri ktorom zahynulo najmenej 22 ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Predstaviteľ MSF zdôraznil, že jeho organizácia sa nemôže spoľahnúť len na výsledky interného vyšetrovania americkej armády, ktorá je ohľadne sobotňajšieho útoku zainteresovanou stranou. 

Oficiálny počet obetí útoku vzrástol dnes - po úmrtí ďalších troch zranených osôb - na 22 mŕtvych vrátane 12 pracovníkov nemocnice a 10 pacientov. "Vychádzajúc zo zrejmého predpokladu, že došlo ku spáchaniu vojnového zločinu, Lekári bez hraníc žiadajú úplné a transparentné vyšetrovanie udalosti nezávislým medzinárodným orgánom," uviedol generálny riaditeľ MSF Christopher Stokes. 

Útok na organizáciu Lekári
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Nekonkretizoval pritom, akú medzinárodnú inštitúciu má na mysli. Okrem americkej armády začala útok na nemocnicu vyšetrovať aj afganská vláda. K opakovaným náletom na nemocnicu v priebehu zhruba hodiny došlo v čase, keď v Kundúze prebiehali boje medzi militatmi z Talibanu a afganskými bezpečnostnými silami, podporovanými medzinárodnými silami pod vedením USA. 

Čo presne sa stalo a kto je za útok zodpovedný zatiaľ nie je jasné. Samotná organizácia MSF tvrdí, že za ním pravdepodobne stoja sily medzinárodnej koalíciu, ktorá však zodpovednosť doposiaľ neprevzala. 

Hovorca síl USA v Afganistane pripustil len to, že americká armáda v noci z piatka na sobotu vykonala v Kundúze nálet na bojovníkov hnutia Taliban, ktorý "mohol mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení".

Afganská strana tvrdí, že bojové vrtuľníky opätovali paľbu bojovníkov Talibanu, ktorí sa v nemocnici skrývali. Podľa MSF sa však v objekte v čase bombardovania žiadni povstalci nenachádzali.

Viac o téme: AfganistanLekári bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu